Crisis kan luchtvaart tot 250 miljard dollar kosten

De coronacrisis kan de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd dit jaar meer dan dubbel zo hard treffen als tot nu toe voorspeld.

Zij zullen mogelijk tot 252 miljard dollar (232 miljard euro) aan inkomsten uit passagiersvervoer mislopen, zo heeft de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) dinsdag bekendgemaakt.

113 miljard

Begin maart ging de organisatie nog uit van een inkomstenverlies van 113 miljard dollar, maar ze had zelf vorige week al aangegeven dat die schatting achterhaald was. Als de nieuwe prognose waarheid wordt, dan zouden de inkomsten van de luchtvaartmaatschappijen uit passagiersvervoer dit jaar 44 procent lager uitkomen dan in 2019.

In Europa wordt het omzetverlies geraamd op 76 miljard dollar. Alleen Azië krijgt met een geschatte daling van 88 miljard dollar een hardere dreun te verwerken. In Noord-Amerika gaat IATA uit van 50 miljard dollar aan gederfde inkomsten.

40 procent minder passagiers

De organisatie heeft al weet van meer dan 1 miljoen geschrapte vluchten wereldwijd in de eerste helft van 2020. In Europa en het Midden-Oosten bijvoorbeeld zal het vluchtaanbod in het tweede kwartaal vermoedelijk 90 procent onder het niveau van 2019 zitten. Over het hele jaar 2020 verwacht IATA dat het totale passagiersverkeer bijna 40 procent lager zal liggen dan vorig jaar.

‘Dit is de zwaarste crisis die onze sector ooit trof’, zei IATA-topman Alexandre de Juniac. Hij riep de overheden nog eens op om zeer snel actie te ondernemen tegen de ‘liquiditeitscrisis’ die er ‘op volle snelheid’ aankomt. Een gemiddelde luchtvaartmaatschappij had begin dit jaar volgens de organisatie genoeg cash om het twee maanden uit te zingen. Dus als de overheidshulp niet snel komt, dreigen honderden maatschappijen in de problemen te komen.

Overheidssteun

IATA schatte vorige week al dat overheden wereldwijd tussen de 150 en 200 miljard dollar zullen moeten bijspringen om luchtvaartmaatschappijen op de been te houden. De organisatie hintte op maatregelen als directe kapitaalsteun en garanties op leningen.

Brian Pearce, de hoofdeconoom van de organisatie, voegde dinsdag toe dat in 2021 wel een verbetering verwacht wordt, maar hij waarschuwde dat dat herstel vertraagd zal worden door de recessie die op de corona-pandemie zal volgen.

IATA vertegenwoordigt 290 luchtvaartmaatschappijen, die samen 82 procent van de wereldwijde trafiek voor hun rekening nemen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.