Dit aandeel binnen de duurzame energiesector stijgt met meer dan 150 procent, volgens Credit Suisse

De hernieuwbare energie-industrie staat op het punt ontwricht te worden door allerlei innovaties. En door die technologische updates zal in het komende decennium de vraag naar groene energie wereldwijd toenemen, menen analisten van de bank Credit Suisse. De Zwitserse financiële dienstverlener pikte er binnen de sector zes aandelen uit om in de gaten te houden. Onder de selectie, die werd opgepikt door zakensite CNBC, zit een effect dat “met meer dan 150 procent zou kunnen stijgen”.

Innovaties zullen hernieuwbare energie “zuiniger, efficiënter en beschikbaarder” maken. Dat stellen analisten van Credit Suisse, geleid door Alex Liu, in een nota van 4 januari.

“Deze verstoringen zullen de kosten van zonne- en windenergie tegen 2025 met respectievelijk 33 procent en 25 procent doen dalen, terwijl de wereldwijde zonne– en windenergie-installaties in dezelfde periode zullen verdubbelen”, luidt het. 

Hoewel innovaties vaak in de marge gebeuren en de macht van koplopers kunnen ondermijnen, meent de bank dat grote namen binnen de sector zullen blijven profiteren: “De markt heeft de veerkracht en kracht van de bestaande leiders in de volgende innovatiecyclus nog niet volledig ingeprijsd, en de vraag en groei van de innovaties moeten verder worden ingeprijsd”, aldus Liu.

Zonne-trackers

Het in Texas gevestigde FTC Solar is een van de favorieten van Credit Suisse in de zonne-energiesector.

 • Het bedrijf produceert zonne-trackers, technologie die op de grond gemonteerde zonnepanelen aandrijft om langzaam van positie te veranderen zodat ze te allen tijde in de zon staan.
 • Zonne-trackers of solar trackers behoren tot een submarkt die sneller groeit dan de algemene wereldwijde zonne-energiemarkt.
 • Het bedrijf heeft dit jaar ook zicht op de inkomsten dankzij een “sterk orderboek” en een gezonde balans, weet Liu.
 • De bank heeft een koersdoel van 18 dollar voor het aandeel. Dat is een monsterstijging van 157 procent ten opzichte van de slotkoers van 7 dollar op 4 januari.

Snelste capaciteitsuitbreiding in de sector

Chinese zonnecellenproducent Tongwei staat ook op de lijst van de bank.

 • Het bedrijf heeft de snelste capaciteitsuitbreiding in de sector en zou op lange termijn meer marktaandeel moeten verwerven, aldus Liu.
 • Credit Suisse voorspelt ook een “hoge winstgevendheid” voor het bedrijf dit jaar.
 • De bank heeft een koersdoel van 75 Chinese yuan voor het aandeel. Dat is een impliciete stijging van 74 procent ten opzichte van de slotkoers van ongeveer 43 Chinese yuan op 4 januari. 

“Voortdurende verticale integratie”

De Zwitserse financiële instelling noemt daarnaast het Chinese zonne-energiebedrijf Longi Green Energy als een “belangrijke begunstigde” van een herstel van de vraag.

 • Longi is fabrikant van zonnepanelen.
 • Liu verwacht dat de vraag naar zonne-energie in en rond begin februari zal aantrekken dankzij een groter aanbod van polysilicium, een belangrijke grondstof voor zonnecellen, en verdere prijsverlagingen voor modules.
 • Liu voegde eraan toe dat het bedrijf dankzij “zijn voortdurende verticale integratie” ook goed in staat is om de druk op de marges ten opzichte van zijn branchegenoten te compenseren.
 • De bank heeft een koersdoel van 130 Chinese yuan (20,50 dollar) voor het aandeel. Dat komt neer op een potentiële opwaartse beweging van 53 procent ten opzichte van de slotkoers van ongeveer 85 Chinese yuan op 4 januari.

Italiaanse windenergie

Het Italiaanse energiebedrijf Enel is een van de favorieten van Credit Suisse op het gebied van windenergie.

 • De bank wijst op de “aanzienlijke” hoeveelheid projecten die in de pijplijn zitten bij het bedrijf, wat een goed zicht biedt op de groeidoelstellingen van het bedrijf.
 • Ook zou de verticale integratie de marges van het bedrijf in de komende 10 jaar bijna doen verdrievoudigen, meent Liu.
 • Het koersdoel van Credit Suisse van 9,20 euro voor het aandeel impliceert een potentiële opwaartse beweging van 31 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel van ongeveer 7 euro op 4 januari. 

Een ander Europees nutsbedrijf waar de bank positief over is, is het Portugese EDP. Deze onderneming “ligt op schema om tegen 2025 een totale opbrengst van 8 miljard euro te genereren”, klinkt het.

En het laatste zonne-energie-aandeel dat Credit Suisse hoog heeft zitten, is het op Nasdaq genoteerde Shoals Technologies.

(bzg)


Disclaimer: Deze informatie is geen beleggingsadvies van Business AM, maar louter informatief.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.