Grootste zonne-energiebedrijf van Europa broedt op groene waterstof-projecten in Portugal

Zonne-energiebedrijf Lightsource bp gaat samenwerken met het Portugese Dourogas aan een aantal projecten voor de productie van groene waterstof. Dat meldt de zakensite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel er in bepaalde kringen opwinding heerst over het potentieel van waterstof, is het overgrote deel van de productie van deze energiedrager momenteel gebaseerd op fossiele brandstoffen. Waterstof die met duurzame energie geproduceerd is (de zogenaamd groene waterstof), zou echter een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie.

In een verklaring donderdag zei Lightsource bp – waarin olie- en gasgigant BP een belang van 50 procent heeft – dat de twee bedrijven door de samenwerking “het potentieel van acht groene waterstoflocaties zullen onderzoeken”.

Het idee achter de samenwerking is dat zonne-installaties van Lightsource bp zullen worden gebruikt om elektrolyzers aan te drijven die Dourogas heeft ontwikkeld.

De door het partnerschap geproduceerde groene waterstof zal “rechtstreeks” in het Portugese gasnet worden geïnjecteerd, aldus Lightsource bp.

Het eerste project van de samenwerking heeft een subsidie van 5 miljoen euro gekregen uit het Portugal 2020-fonds van de Europese Unie.

Elektrolyse

Waterstof, dat een hele reeks toepassingen kent, kan op verschillende manieren worden geproduceerd.

Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse, waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die bij dit proces wordt gebruikt, afkomstig is van een hernieuwbare bron, zoals wind- of zonne-energie, dan spreken sommigen van “groene” of “hernieuwbare” waterstof.

“We hebben altijd geloofd in zonne-energie als een vitaal instrument in het koolstofvrij maken (van de economie)”, zei Miguel Lobo, het hoofd van Lightsource bp in Portugal, in een verklaring.

“Wanneer het wordt gebruikt om groene waterstof op te wekken, wordt het een hele toolkit voor (de) energietransitie.”

“De schone energie die in deze waterstofmoleculen zit opgesloten, kan onmiddellijk de voetafdruk van industrieën en zwaar transport (…) verkleinen op een manier die elektriciteit alleen niet kan”, voegde hij eraan toe.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20