Credit Suisse en groep Belgisch klanten doelwit gerechtelijk onderzoek

Het Belgische gerecht is een strafonderzoek gestart naar de bank Credit Suisse en ruim 2.600 Belgische klanten van de Zwitserse financiële groep. Volgens de speurders zouden er aanwijzingen zijn dat de klanten en de instelling jarenlang vermogens op Zwitserse bankrekeningen verborgen hebben gehouden. Dat hebben de kranten De Tijd en L’Echo gemeld.

Credit Suisse wordt verdacht van witwaspraktijken en de onwettige uitoefening van het beroep van financiële tussenpersoon. De klanten dreigen wegens de praktijken voor fiscale ontduiking te zullen worden vervolgd.

Frankrijk

Het federaal parket zou de hand hebben kunnen leggen op gelekte gegevens van Belgische klanten die bij Credit Suisse een rekening hadden. De data hebben betrekking op een periode tussen zeventien jaar en zes jaar geleden. Het parket kreeg een belangrijk gedeelte van de gelekte bankgegevens al vorig jaar doorgespeeld van de Franse autoriteiten.

Over de identiteit van de betrokken Belgische klanten is geen verdere informatie vrijgegeven. De klanten zouden met behulp van Credit Suisse een deel van hun vermogens voor de Belgische fiscus verborgen hebben gehouden.

In een latere fase zou een deel van de Zwitserse rekeningen achter schermvennootschappen in belastingparadijzen zijn verscholen. Ook die operaties waren bedoeld om de identiteit van de eigenaars van de rekeningen geheim te houden.

Nultolerantie

Een woordvoerder van Credit Suisse stelde in een eerste reactie niet op de hoogte te zijn van een gerechtelijk onderzoek tegen de bank in België. ‘Credit Suisse past een strikt beleid van nultolerantie toe en wil alleen zakendoen met klanten die hun belastingen hebben betaald en hun vermogen volledig hebben aangegeven,’ aldus de zegsman.

‘We houden ons strikt aan de wetten, regels en voorschriften die van toepassing zijn in de landen waar we actief zijn.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20