Bedrijven gelinkt aan belastingparadijs krijgen geen staatssteun

Bedrijven die willen gebruikmaken van de coronasteunmaatregel rond de voorafbetaling van de vennootschapsbelastingen, mogen niet gelinkt zijn aan een belastingparadijs. Het wetsontwerp voor de maatregel wordt aangepast, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag.

Om bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis laat De Croo de voorafbetalingen van de vennootschapsbelastingen tijdelijk aanpassen. Bedrijven kunnen de betaling uitstellen zonder dat ze financieel gestraft worden. Het wetsontwerp wordt woensdag in de Kamer besproken.

Er waren al voorwaarden aan de regeling verbonden: bedrijven die er gebruik van maken, mogen dit jaar geen dividenden meer uitkeren, geen eigen aandelen inkopen en ook niet hun eigen vermogen verminderen. In de Kamercommissie-Financiën bevestigde de minister dat er nog een extra voorwaarde over belastingparadijzen aan het wetsontwerp wordt toegevoegd. Andere landen, zoals Denemarken, verwerkten die voorwaarde ook al in hun steunmechanisme.

Ethische principes

Belgische bedrijven die via een aandeelhouder of dochterbedrijf gelinkt worden aan een belastingparadijs, komen niet in aanmerking voor de maatregel. Al wees De Croo er wel op dat bonafide bedrijven ook echte activiteiten in die fiscaal interessante landen kunnen hebben. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze te goeder trouw zijn, mogen volgens hem niet worden uitgesloten.

Over allerlei andere steunmaatregelen voor bedrijven op wie de coronacrisis een impact heeft, is nog niet bekend of ze ook gelinkt worden aan ethische principes. Vorig jaar hebben Belgische bedrijven maar liefst 172,3 miljard euro versluisd naar de meest beruchte belastingparadijzen.

Meer