Vorig jaar verdween er 172 miljard euro uit België naar belastingparadijzen

Tijdens het aanslagjaar 2019 hebben Belgische bedrijven maar liefst 172,3 miljard euro versluisd naar de meest beruchte belastingparadijzen. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de FOD Financiën.

In België zijn bedrijven verplicht om betalingen van meer dan 100.000 euro aan een dertigtal belastingparadijzen aan te geven. De meeste betalingen die tijdens het aanslagjaar 2019 – het gaat dus om inkomsten uit 2018 – gedaan werden, gingen naar de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgde door Oezbekistan, de Kaaimaneilanden, Bermuda en Turkmenistan.

In totaal hebben 790 bedrijven zulke transacties aangegeven, een iets lager cijfer dan vorig jaar. Tijdens het aanslagjaar 2018 was er nog sprake van 206,8 miljard euro aan betalingen aan belastingparadijzen.

Er werd wel duidelijk meer geld versluisd naar fiscale vrijhavens dan in 2016 en 2017. Toen ging het om respectievelijk 82,8 miljard euro en 129,9 miljard euro.

‘Dit zijn bijzonder hoge bedragen. Het is duidelijk dat bedrijven belastingparadijzen blijven gebruiken. U zou denken dat dit fenomeen aan het verdwijnen was in het moderne fiscale klimaat, maar niets is minder waar’, zegt Axel Haelterman, professor fiscaal recht aan de KU Leuven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20