Denemarken en Polen weigeren staatsteun aan bedrijven met zetel in belastingparadijzen

Overheden wereldwijd trekken alle begrotingsregisters open om de bedrijven te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. Volgens Denemarken en Polen verdienen bedrijven die geregistreerd staan in bekende belastingparadijzen, en die zo belastingen ontwijken, geen staatssteun. ‘Ondernemingen die hun verplichtingen aan de samenleving willen omzeilen door hun belastingen te verlagen, moeten niet verwachten dat ze worden gered als er iets misgaat’, luidt het. 

‘Als we miljarden van belastingbetalers uitgeven om bedrijven en banen te redden, moet dat geld naar dat doel gaan, en niet naar een belastingparadijs aan de andere kant van de wereld’, vindt Deens parlementslid Rune Lund. 

Geen dividend, geen belastingontduiking

Het Deense ministerie van Financiën kondigde zaterdag een uitbreiding aan van het steunprogramma voor bedrijven die actief zijn in Denemarken, en schade ondervinden van de coronacrisis. Bovenop de 300 miljard Deense kroon (zo’n 40 miljard euro) dat het Scandinavische land al uitgaf, komt nog een hulppakket van 100 miljard Deense kroon. 

Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo mogen bedrijven aan het staatsinfuus geen dividenden uitkeren aan aandeelhouders in 2020 en 2021, en geen eigen aandelen inkopen. De minister van Financiën benadrukte dat ondernemingen die gebaseerd zijn in belastingparadijzen, zoals de Seychellen of de Bahama’s, geen staatsteun hoeven te verwachten.

‘Bedrijven die compensatie willen moeten de belastingen betalen die ze volgens internationale overeenkomsten en nationale wetten verschuldigd zijn’, aldus het persbericht. ‘Bedrijven met hoofdzetel in belastingparadijzen kunnen geen compensatie ontvangen, in overeenstemming met de EU-richtlijnen.’

‘De vloek van moderne economieën’

Polen kondigde begin april al gelijkaardige maatregelen aan, zij het iets minder strikt. Premier Morawiecki zei dat ondernemingen die willen intekenen op het coronanoodfonds (een dikke 5 miljard euro), bedrijfsbelasting moeten betalen als ze in Polen actief zijn. 

‘Laten we een einde maken aan belastingparadijzen, die de vloek zijn van moderne economieën’, klonk het strijdvaardig.

Ook in ons land hebben banken hun dividenden geschrapt, in ruil voor staatsgarantie voor leningen op korte termijn aan getroffen bedrijven. Of ons land ondernemingen die belastingen ontwijken gaat uitsluiten van staatsteun, is nog niet duidelijk. 

De Nationale Bank en het Federaal Planbureau berekenden dat de coronacrisis de Belgische economie zo’n 45 miljard euro zal kosten. Tijdens het aanslagjaar 2019 hebben Belgische bedrijven maar liefst 172,3 miljard euro versluisd naar belastingparadijzen.

Meer