Crash in Monaco kost Red Bull miljoenen: Budgetplafond onder druk

De crash van Sergio Perez met Kevin Magnussen tijdens de Grand Prix van Monaco kan Red Bull wel eens duur komen te staan. Door de enorme schade dreigt het team de budgetlimiet te overschrijden.

In het nieuws: Tijdens de GP in Monaco afgelopen weekend ging het voor de Mexicaan Sergio Perez in de eerste ronde al verkeerd. Nadat Kevin Magnussen van Haas F1 Team hem van achteren raakte, moest hij al opgeven. Perez zelf hield er niets aan over, maar zijn auto werd meteen total loss verklaard.

Het ongeval betekende niet alleen het einde van de race voor Perez, maar ook Magnussen en Haas-collega Nico Hulkenberg moesten opgeven. Uiteindelijk was het Monegask Charles Leclerc die met de overwinning aan de haal ging.

Financiële gevolgen

Na de crash wezen beide coureurs naar elkaar als schuldige, maar geen van hen kreeg een straf. Helmut Marko, al jarenlang adviseur bij Red Bull, uitte zijn verbazing over de beslissing van de wedstrijdleiding en onthulde tegelijkertijd de mogelijke financiële gevolgen voor zijn team. “Ik ben verbaasd over hoe snel de stewards dit incident achter zich lieten”, vertelde hij aan Sky Duitsland.

In hetzelfde interview had hij het over de kosten van het ongeluk. “De schade aan de RB20 (de auto waarmee Sergio Perez reed, red.) bedraagt twee tot drie miljoen euro”, klonk het. Dat is een serieuze tegenvaller, aangezien elk team in de Formule 1 rekening moet houden met een budgetlimiet.

Ondertussen ligt de limiet op 135 miljoen euro per jaar. Het is dus opletten geblazen voor Red Bull dit jaar. Zeker omdat Red Bull het in het verleden al vaker moeilijk heeft gehad met het budgetplafond.

Meer