Vakbonden: Covid Safe Ticket verplichten op werkvloer kan niet

Bedrijven de mogelijkheid geven om op de werkvloer de coronapas te verplichten voor werknemers, zoals technologiefederatie Agoria donderdag voorstelt in Het Laatste Nieuws, kan niet. Dat laten de vakbonden weten in een reactie aan persagentschap Belga.

Privacy

Het ABVV benadrukt dat de werkgevers en werknemers in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk een heel duidelijk standpunt ingenomen hebben dat, aangezien de informatie op het Covid Safe Ticket (CST) betrekking heeft op gezondheidsgegevens, dit door de werkgever niet mag worden opgevraagd bij zijn werknemers, noch dat hij navraag mag doen over de individuele vaccinatiestatus van zijn werknemers. Het ABVV is dan ook verbaasd dat bepaalde werkgeversfederaties nu plots hun kar keren en het tegenovergestelde vragen, aldus woordvoerster Gina Heyrman.

Ook ACV-woordvoerder David Vanbellinghen beklemtoont dat zo’n verplichting van het CST op de werkvloer vandaag “eenvoudigweg niet kan”, omwille van de wet op de privacy. “Los daarvan zijn er ook heel veel vraagtekens”, zegt Vanbellinghen. “Stel dat het er zou komen, wat zijn dan de gevolgen voor iemand die geen CST heeft? Tijdelijk werkloos, geen loon, ontslag,…? Dit kan arbeidsrechterlijk zomaar niet.” Het ACV vraagt zich bovendien af waar dit dan zou eindigen en of dan ook andere medische gegevens opgevraagd zouden kunnen worden.

Geen voordelen aan CST koppelen

Het ABVV geeft voorts nog mee dat een werkgever ook geen voor- of nadelen aan een CST mag koppelen. “Zo is het niet toegelaten om een werknemer een bonus te geven voor het installeren of gebruiken van de COVIDSafe-applicatie, noch om werknemers de toegang tot de gebouwen te ontzeggen bij niet-gebruik van de COVIDSafe-applicatie, noch om hen alleen toe te laten op vertoon van hun CST.”

De socialistische vakbond zegt te blijven inzetten op de geldende veiligheidsmaatregelen “die we samen met de werkgevers overigens in de Generieke Gids opnamen”. “Op de werkvloer blijft die Generieke Gids onverkort van toepassing. Afstand houden, mondmaskers, handgel ter beschikking stellen en telewerk waar mogelijk. Daarnaast blijven wij ook inzetten op een maximale vaccinatie”, aldus het ABVV.

De liberale vakbond ACLVB sluit zich volledig aan bij het standpunt van de andere bonden. “Ik ben inderdaad ook ten zeerste verbaasd over deze stellingname” van Agoria, zegt ACLVB-woordvoerder Dirk Mertens. “Een beetje gezond verstand laat toch wel inzien dat het gebruik van een CST voor de horeca vanuit consumentenstandpunt van een totaal andere orde is dan een CST op het werk vanuit werknemersstandpunt met serieuze arbeidsrechtelijke implicaties tot gevolg”, aldus Mertens.

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20