Covid-19: Waarom de nieuwe maatregelen geen winnaars kennen

De aankondiging van nieuwe maatregelen door het Overlegcomité ging gepaard met een golf aan negatieve reacties. Volgens de ene waren de maatregelen te streng, de andere vond ze niet streng genoeg, weer andere oordeelden dat ze volledig naast de kwestie zijn. Niemand komt hier dus als winnaar uit de bus.

Op het laatste Overlegcomité werd beslist het nachtleven feller te controleren, telewerken weer grotendeels te verplichten, bedrijven met een “een kafkaiaans registratiesysteem” te overstelpen en mondmaskers te verplichten vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Bevolking

Het eerste slachtoffer, alweer, is de bevolking. In een kluwen van federale, regionale, provinciale en gemeentelijke beslissingen wordt het op de lange duur haast onmogelijk de juiste maatregelen nog te volgen. Daarnaast is zij de dupe van foute beslissingen van het Overlegcomité: velen mogen plots niet meer gaan werken, niet meer naar school, moeten oplossingen vinden voor kinderen die noodgedwongen thuiszitten. En dat allemaal door beslissingen van een kleine groep happy few, vaak zonder de minste raadpleging van de door de bevolking verkozen volksvertegenwoordigers. 

Nu is het het nachtleven dat een knauw krijgt: uitgaan gaat vanaf nu enkel nog met het Covid Safe Ticket Plus, een CST in combinatie met een sneltest. Hoe of wat, dat weet voorlopig nog niemand. Wie de sneltests moet afnemen, wie ze gaat betalen, hoe het kwartier wachten georganiseerd wordt, wat er gebeurt met groepen waarvan enkele leden positief testten…? Het lijkt wel of de maatregel bedacht is tijdens een zatte avond op café, tussen het biljarten en darten door. Men zou zo durven vergeten dat een lading aan toppolitici hier vijf uur over heeft vergaderd. En niet voor het eerst.

Al bijna twee jaar lang wordt het land meegesleurd in een achtbaan van maatregelen, waarvan niemand weet waar ze naartoe gaan. Zelfs de bedenkers van die maatregelen weten niet waar ze de volgende bocht moeten nemen. Tel daarbij een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing, en je hebt een recept voor volkswoede.

De mondmaskers onder 12 jaar werden door Sciensano zelfs afgeraden, omdat de wetenschappelijke instelling niet wist wat de impact ervan was. Uit recente studies blijkt dat vaccins maximaal een half jaar goed beschermen, en dat je geen corona krijgt door oppervlaktes aan te raken. Hele sectoren werden gesloten, zonder ook maar enig bewijs dat daar effectief besmettingen plaatsvonden. Integendeel zelfs, er was genoeg bewijs voorhanden dat besmettingen thuis plaatsvonden, maar de oplossing werd dan de horeca sluiten en thuiswerk verplichten. Maatregelen die de politiek graag kadert binnen het “voortschrijdend inzicht”.

Zorgpersoneel en experten

Zorgpersoneel zijn de echte helden van de coronacrisis, zoals ze door velen terecht worden genoemd. Al sinds het begin van de pandemie smijten verplegers, dokters en alle anderen die in de zorgsector werken zich keihard, met als enige doel het leven van hun patiënten zo draaglijk mogelijk te maken. Als cadeautje kregen ze eerder al een bijkomende zorgpremie van maximum 985 euro bruto. Nu doet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daar een cadeautje bovenop: de verplichte vaccinatie. Volgens de laatste cijfers is 90,6 procent van het zorgpersoneel in ons land gevaccineerd. Om dit naar 100 procent op te drijven, hanteert Vandenbroucke het systeem van de verplichting. Maar wat als dit anders uitdraait? Wat als die overige 9,4 procent liever ontslagen wordt dan zich te laten vaccineren?

Ook dan is de zorgsector alweer de pineut. Niet alleen is de sector keer op keer het slachtoffer van slecht beleid, wanneer de maatregelen weer eens te vroeg worden gelost en de ziekenbedden terug volstromen; de sector kampt nu al met een ernstig personeelstekort. Zorgpersoneel wordt ziek, krijgt een burn-out en neemt zelf ontslag, omdat ze het niet meer aankunnen. In plaats van hier iets aan te doen, dreigt Vandenbroucke nu met extra ontslagen.

De experten mogen ook bij “de helden van de coronacrisis” worden gerekend. Los van enige persoonlijke kwesties, zijn het stuk voor stuk mensen die al twee jaar lang hun leven geven om het land de goede richting uit te sturen. Ze worden door de politiek voorgedragen als experten in alles, maar worden nadien door diezelfde politici keihard afgeschoten als hun voorspellingen niet uitkomen.

Velen van hen worden plots geconfronteerd met de publieke opinie, iets waar ze daarvoor nog nooit van hadden gehoord. Iedereen mag een mening hebben over elk van hen, maar vergeet niet dat ze wel, ondanks alles, hun best doen om elke dag weer te tonen dat ze de touwtjes in handen hebben, ook al is dit in de realiteit niet zo. De enige reden dat experten zo frequent in media aanwezig zijn, is omdat de politiek zich graag achter hen verschuilt. Experten geven advies, de politiek volgt dit niet op, en als alles in de soep draait mogen de experten het gaan uitleggen op televisie. Kanonnenvlees heette dat in oorlogstijden.

Politici

Tot slot komt ook de politiek als geheel hier niet mooi uit. Het is wraakroepend om te zien hoe politici, na twee jaar crisis, nog steeds de normale gang van het virus niet begrijpen. Er wordt panisch gereageerd bij elke opflakkering, met een hoop onsamenhangende, vaak ridicule regels tot gevolg. Herinner u de raamregel, het verbod om naar je tweede verblijf te reizen of ouderen die niet mochten rusten op een bankje tijdens een wandeling. Ook nu weer: “Het Covid Safe Ticket geeft een vals gevoel van veiligheid en kan beter een andere naam dragen”, oordeelden de experten in het GEMS-orgaan. De politiek reageerde met het Covid Safe Ticket Plus, kwestie van alles duidelijker te maken.  

Daarnaast lijken onze politici zelf ook niet veel te weten, maken ze fouten in veronderstellingen en weigeren ze toe te geven dat ze fout zaten. Het “voortschrijdend inzicht” blijkt meer dan eens een handige mat waaronder versprekingen, fout of niet geïnformeerde uitspraken en persoonlijke meningen worden geveegd. Een dubbele vaccinatie is de weg naar het rijk van de vrijheid; kappers gaan open om nooit meer te sluiten. Allemaal mooie beloftes, maar allemaal gewoon gezwets. Politici zouden beter minder beloven, en meer met hun voeten in de echte wereld staan. (Viceadmiraal Henrique Gouveia e Melo, die in Portugal met groot succes de vaccinatiecampagne leidde, zei dat er één sleutel tot zijn succes was: Hou de politiek erbuiten!)

Wanneer je kan toegeven dat je fout zit, heeft dat “voortschrijdend inzicht” pas echt meerwaarde. En niet enkel voor de dames en heren politici zelf, maar voor de mensen die ze verondersteld worden te dienen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20