Covid-19 kan zich toch via de lucht verspreiden, geeft de WHO toe

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandenlang hoog hield dat Covid-19 zich niet via de lucht kon verspreiden, geeft ze nu de mogelijkheid toe in een nieuw advies.

De laatste dagen toonden enkele opvallende voorbeelden aan dat het mogelijk is om besmet te raken door kleine druppeltjes virus die langer in de lucht blijven hangen. In de Verenigde Staten speelde een zanger het klaar om 52 van 60 medekoorleden te besmetten. Ze hielden geen anderhalve meter afstand, dat is waar, maar de meeste personen zaten wel op een afstandje van de patiënt. En ook vanuit China kwam er een verhaal waarbij tien mensen in één restaurant besmet raakten, zonder contact.

Nochtans was de Wereldgezondheidsorganisatie tot nu niet echt overtuigd van die besmettingspiste, getuige daarvan onderstaande tweet. Pas nadat 241 wetenschappers hun open brief ‘Het is tijd om de aerosoltransmissie van Covid-19 aan te pakken’ publiceerden, keerde de WHO zijn kar. ‘Voor de aerosoltransmissie ontstaat er wat evidentie, maar die is niet beslissend’, klonk het tijdens een persconferentie bij de coördinator Infectiepreventie. Meteen werd er ook een nieuw advies aangekondigd.

Superuitstoters

In dat nieuwe advies sluit de Wereldgezondheidsorganisatie de piste niet meer uit. ‘Het kan niet uitgesloten worden dat het virus zich kan verspreiden door deeltjes in de lucht in drukke, slecht geventileerde en afgesloten ruimtes, zoals restaurants of fitnesscentra’, klinkt het officieel. Belangrijk daarbij is de rol van zogenaamde superuitstoters. Dat zijn besmette personen die heel veel kleine druppeltjes produceren als ze ademen of spreken. Het is echter nog onduidelijk hoe het komt dat sommige mensen een superuitstoter zijn.

Het grootste risico zit ‘m nog altijd bij de grote druppels, die mensen uitstoten tijdens het hoesten of niezen. Aerosoltransmissie is mogelijk, al is dat een minder courante besmettingsroute. Feit is dat mondmaskers in beide gevallen eventueel een oplossing kan bieden. De allerkleinste druppels worden niet tegengehouden door een mondkapje, maar de overgrote meerderheid wel. Voldoende ventilatie voorzien in afgesloten ruimtes is overigens ook cruciaal.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20