Covid-19 blijft de kwelduivel van cafés en restaurants

In Marseille zijn alle horecazaken sinds maandag opnieuw gesloten. (Foto: DUPOUXFABIEN/SIPA/ISOPIX)

‘Door besmette patiënten op te volgen, weten we dat er toch heel wat besmettingen plaatsvinden op café of restaurant. En iedereen weet dat als het wat later wordt en er wordt wat gedronken, dat de relaties wat losser worden en dat het moeilijker wordt om afstand te bewaren.’

Dat zei Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, zondag in Het Journaal op Eén. Vanaf maandag moeten horecazaken om 23 uur sluiten. Op die manier wil Brussel de snelle verspreiding van het virus tegengaan. De lokale horecasector vreest dat 35 à 40 procent van de Brusselse drank- en eetgelegenheden het einde van het jaar niet haalt. Met een verlies van 1.200 tot 1.600 jobs.

In het zuiden van Frankrijk moeten bars en restaurants gewoon opnieuw dicht. Sinds middernacht en tot tenminste 11 oktober worden alle bars en eetgelegenheden in de regio Aix -Marseille – Provence opnieuw gesloten. De hernieuwde sluiting werd door de horeca furieus onthaald. Een klacht van een twintigtal horecabazen wordt dinsdag in spoedzitting door een lokale rechtbank bekeken.

Samenbrengen van veel mensen in gesloten, slecht verluchte ruimtes is slecht idee

De Franse regering nam het besluit na consultatie met de wetenschappers van het ARS (Agence Régionale de la Santé). De conclusie is steeds dezelfde. Het samenbrengen van vele mensen zonder mondmasker in kleine of slecht verluchte ruimtes vormt een gedroomde combinatie voor de verdere verspreiding via aerosols van het Sars-CoV-2-virus. Aerosols zijn microdruppels die via het speeksel worden verspreid. Dat gebeurt niet enkel door hoesten of niezen, zoals bij het begin van de epidemie nog werd verondersteld.

Het was de Franse overheid zelf die voor verwarring zorgde door de clusters onder te brengen in de categorie ‘openbare en privé-ondernemingen’. Pas recent werd die telwijze aangepast en klasseerde men 20 procent van het totale aantal clusters onder de horecasector. Een cijfer dat waarschijnlijk lager ligt dan de werkelijkheid, vanwege de moeilijkheid om gevallen te traceren in gelegenheden waar mensen elkaar niet noodzakelijk kennen.

In Oostenrijk controleerde de politie het voorbije weekeinde volgens de lokale staatszender ORF niet minder dan 7.733 cafés en restaurants. 160 daarvan waren niet in orde met de coronavirusbeperkingen. De overtredingen betroffen veelal het niet naleven van het sluitingsuur en het onvoldoende bewaren van sociale afstand.

Wie recent in een restaurant at test tot 2,4 keer vaker positief

Isopix

Steeds meer wetenschappelijke studies wijzen op het gevaar dat cafés en restaurants voor de verspreiding van Covid-19 vormen. Het Amerikaanse Centers for Disease and Prevention Control (CDC) publiceerde in juli een rapport waaruit bleek dat mensen die positief testten voor Covid-19 tot 2,4 keer vaker in een restaurant hadden gegeten dan mensen die negatief testten. De Amerikaanse epidemioloog Anthony Fauci heeft er al vaker voor gepleit om bars en restaurants gesloten te houden.

Japan: 13 procent van alle besmettingshaarden rechtsreeks te linken aan horeca

Dan is er een Japanse studie uit september. Daarin wordt ruim 13 procent van alle besmettingshaarden van Covid-19 rechtstreeks gelinkt aan cafés en restaurants. Ook in Canada kwam recent aan het licht dat in de staat Québec karaoke-bars zich als ‘superverspreiders’ hadden gemanifesteerd.

Sommige steden zoals New York en Vancouver maken het daarom mogelijk om het ganse jaar door in de openlucht te eten. In andere steden tracht men het zomerseizoen nog even te rekken door terrasverwarmers te installeren opdat men ononderbroken buiten kan blijven zitten.