Canadese Québec sluit mensen die zich niet aan quarantaineregels houden op in ‘speciale centra’

De Canadese deelstaat Québec laat mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden opsluiten in speciaal daarvoor uitgeruste centra. Dat heeft Jacques Girard, de directeur van de lokale gezondheidsautoriteit, gezegd tijdens een persconferentie.

Het onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van problemen in de lokale karaokbar ‘Le Kerouac’, waar 40 mensen rechtstreeks en nog eens vele anderen onrechtstreeks besmet raakten. Nog eens zes andere karaokebars in de streek zijn ondertussen uit voorzorg gesloten.

Volgens Girard verzuimden een aantal van de aanwezigen in ‘Le Kerouac’ om te wachten op de resultaten van een coronatest vooraleer opnieuw andere bars te gaan bezoeken.

Dat zette de lokale autoriteiten ertoe aan om de betrokkenen ‘met dwang te isoleren’. ‘Vóór Covid-19 konden we mensen die de hygiënevoorschriften niet naleven 72 uur vasthouden zonder een bevelschrift van een rechter. Vandaag kunnen we zo’n individu 14 dagen vastzetten’, aldus Girard (zie video onder).

‘Dat is wat we deze ochtend hebben gedaan en wat we in het verleden ook al hebben gedaan. Net als deze morgen hebben we ook al iemand verplicht zijn medewerking te verlenen. Ook in het verleden hadden we dat al met succes gedaan. Dat alles in samenwerking met de politiediensten.’

Nog volgens Girard worden de mensen naar speciaal daarvoor ingerichte isoleerfaciliteiten van de CIUSSS (Centre Intégré Universitaire de Santé et de Services Sociaux) getransfereerd, al kan de isolatie ook bij hen thuis worden verplicht, indien de betrokkene bereid lijkt de regels na te leven. Doet hij of zij dat niet, dan bestaat de mogelijkheid om de persoon in kwestie op te pakken en hem of haar ‘tegen zijn zin’ mee te nemen in het publieke belang’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20