Correctie Bitcoin zet cryptobedrijven aan om alternatieve beleggingen te ontwikkelen

Bitcoin en co hebben het de afgelopen weken zwaar te verduren gekregen. Heel wat cryptomunten hebben een aanzienlijk deel van hun waarde verloren. Die correcties hebben ongetwijfeld enkele beleggers afgeschrikt. Sommige cryptobedrijven komen met alternatieve beleggingsopties over de brug voor beleggers die minder blootstelling aan die volatiliteit willen.

Circle Internet Financial, één van de technologiebedrijven achter de stablecoin USDC, heeft een alternatief bedacht voor beleggers die zoeken naar vaste rendementen, zonder een al te grote blootstelling aan de volatiliteit van de cryptomarkt. Dat meldt Bloomberg.

Vast rendement

Een marketeer van het bedrijf heeft het over de mogelijkheid om uw USDC-coins voor een bepaalde periode vast te klikken. Gedurende die periode, bijvoorbeeld één jaar, ontvangt u een rendement. Volgens de marketeer kunt u bij de hoogrentende formules tot maar liefst 7 procent per jaar verdienen. ‘Dat is meer dan wat u bijvoorbeeld krijgt wanneer u investeert in een overheidsobligatie met een looptijd van één jaar’, klinkt het.

Sinds de forse correctie op de cryptomarkten krijgen stablecoins meer en meer aandacht. De koers van dergelijke munten blijft stabiel omdat de waarde gekoppeld is aan een bepaalde activa. USDC is, zoals de naam al doet vermoeden, gekoppeld aan de dollar. Volgens analisten zijn dergelijke munten een reëel alternatief voor fiat geld.

Vergelijkbaar met termijnrekening

Toch lijkt niet iedereen warm te lopen voor de beleggingsformules waarmee Circle Internet Financial naar buiten komt. ‘Als bedrijven hun bedrijfsreserves in een stablecoin willen stoppen en die wordt volledig gecontroleerd, is het net alsof ze hun geld op een bankrekening zetten, wat ze normaal ook doen’, zei John Griffin, hoogleraar financiën aan de Universiteit van Texas, in een reactie aan Bloomberg. ‘Echter, als de rekening een hoger rendement oplevert dan een bankrekening, wordt het kapitaal niet uitsluitend geïnvesteerd in risicovrije activa.’

Beleggers die willen deelnemen aan het programma van Circle Internet Financial moeten een rekening openen waarop fiat geld wordt omgezet in USDC. De rente die de beleggers ontvangen wordt overigens uitbetaald in die cryptomunt. Dat rendement wordt gerealiseerd door het feit dat Circle Internet Financial de digitale munten uitleent aan een netwerk van institutionele investeerders. Het zijn zij die de rente betalen om gebruik te mogen maken van die extra munten.

Het product kunt u het best vergelijken met een termijnrekening. Dat is een beleggingsformule waarbij u uw kapitaal toevertrouwt aan een bank voor een bepaalde periode, gaande van één maand tot tien jaar. De rente wordt bepaald op basis van de looptijd van het contract. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Dergelijke bankproducten zijn momenteel niet interessant wegens de lage marktrente.

Verschillende looptijden

Ook bij de contracten van Circle Internet Financial krijgt u de keuze uit verschillende looptijden. Net zoals bij een termijnrekening is het in principe niet mogelijk om uw kapitaal vervroegd op te vragen. De beschikbare rentetarieven zullen wekelijks worden geactualiseerd op basis van de vraag naar USDC-leningen.

Circle Internet Financial werkt voor het nieuwe product samen met Genesis Global Capital, één van de grootste cryptokredietverstrekkers op de markt. De dienstverlening zal in de eerste plaats beschikbaar zijn voor Amerikanen en Zwitsers.

Circle Internet Financial is overigens niet het eerste bedrijf dat zo’n cryptoproduct op de markt brengt. Zo is handelsplatform Gemini het bedrijf al voorgegaan met een product genaamd Gemini Earn. Gemini zei op 26 mei dat beleggers jaarlijks een rendement kunnen realiseren van 7,4 procent.

Het product is zeker niet zonder risico’s. Zo bestaat onder meer de kans dat de kredietnemer de geleende cryptomunten niet kan terugbetalen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.