Covid-19 verspreidt zich verder tijdens het weekend

Het coronavirus zet zijn vernietigende reis ook tijdens het weekeinde ongehinderd verder. Wereldwijd zouden er nu al 87.000 besmettingen zijn geregistreerd. 2.979 mensen zijn ondertussen overleden aan het virus, dat elke dag in steeds meer landen opduikt. Ook in Europa loopt het aantal besmettingen op.

 • Italië telde zondagochtend 1.128 gevallen van besmetting en is daarmee het hardst getroffen EU-land. 29 mensen overleefden het niet. Verschillende sportmanifestaties die dit weekeinde zouden plaatsvinden zijn afgelast.
 • Ierland heeft zijn eerste besmetting vastgesteld. Dat lieten de Ierse gezondheidsdiensten zondagnamiddag weten via Twitter.
 • In buurland Groot-Brittannië lieten functionarissen weten dat het aantal gevallen is gestegen tot 35. Een school in het Britse Reading moet noodgedwongen ‘de deuren sluiten voor een aantal dagen’, nadat een personeelslid positief testte.
 • In Frankrijk waren zaterdag al meer dan 100 mensen besmet, dubbel zoveel als een dag eerder. Het Louvre, het drukst bezochte museum ter wereld, houdt voorlopig zijn deuren toe. Frans Minister van Gezondheidszorg Olivier Veran vraagt zijn landgenoten ondertussen het kussen op de wang, – het befaamde ‘faire la bise’ – achterwege te laten. Ook handenschudden wordt afgeraden. In Parijs is de halve marathon die vandaag moest worden gelopen afgelast. Grote evenementen in sport- en concertzalen, waar meer dan 5.000 mensen kunnen samenzitten, worden tot nader order verboden.
 • In Nederland is zaterdagavond het coronavirus vastgesteld bij een vrouw. Ze was recent nog in de regio Lombardije. Het gaat om de zevende besmetting in Nederland, terwijl meerdere media melden dat in Rotterdam een achtste patiënt positief zou hebben getest op het coronavirus.
 • Ook is in een ziekenhuis in het Spaanse Navarra een 39-jarige vrouw opgenomen, die besmet raakte en die afgelopen week nog enkele dagen in België was. Haar toestand is ernstig en ze is dan ook meteen in quarantaine geplaatst.
 • In Noorwegen testten nog twee personeelsleden van het Universitair Ziekenhuis van Oslo positief op het virus, zei een woordvoerder van het ziekenhuis zondag. De Noorse teller staat daarmee op 17 patiënten, terwijl Zweden zijn 13e geval heeft bevestigd.

Zware economische impact

 • In China gaat het aantal besmettingen in dalende lijn, maar was er wel dramatisch economisch nieuws. De Chinese Purchasing Managers Index (PMI) is er tot zijn laagste niveau ooit gedaald. De PMI geeft een beeld van de industrie en de dienstensector in het land. Hij wordt samengesteld op basis van de bevraging van inkopers in grote bedrijven. Gevraagd wordt naar productie, nieuwe bestellingen, exportbestellingen, werkgelegenheid, levertijden, voorraden etc. Alles boven de 50 punten wijst op economische groei. Alles onder de 50 punten wijst op een krimp van de economie. De Chinese PMI klokte in februari af op 35,7.
 • De aandelenbeurzen in het Midden-Oosten, die op zondag heropenen, kleuren opnieuw bloedrood. Vrees voor de economie en dalende olieprijzen zorgen ervoor dat beurzen in Koeweit, Dubai, Abu Dhabi en Ryjadh rake klappen moeten incasseren. In Koeweit moest de beurshandel zelfs worden stilgelegd, nadat de index er meer dan 10 procent was gedaald.

Globale bezorgdheid rond Iran

 • Het aantal besmettingen in de regio is sterk gestegen, waarbij iedereen naar Iran wijst, het epicentrum van de uitbraak. 
 • Rond de situatie in Iran heerst dan ook globale bezorgdheid. Daar zouden nu al 43 doden zijn gevallen en 593 besmetten. Probleem is dat niemand die cijfers nog serieus neemt. De BBC berichtte zaterdag op basis van eigen bronnen binnen het land dat sprake is van tenminste 210 dodelijke slachtoffers. Oppositiebronnen binnen het land maken gewag van meer dan 500 dodelijke slachtoffers.
 • In de Verenigde Staten is een eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 50-jarige man die in de staat Washington woont, niet naar Italië of China was gereisd en evenmin contact had gehad met mensen die dat wel hadden gedaan. De regering Trump heeft ondertussen het reisadvies voor Iran, Italië en Zuid-Korea aangepast.
 • Ook in Australië is nu een eerste dodelijk slachtoffer gevolgen. Het gaat om een 78-jarige man die vorige maand nog met het cruiseschip Diamond Princess was meegereisd. In de rest van het land zijn nog 27 andere besmettingen vastgesteld.

‘Het Vietnamese mirakel’

 • Uit Vietnam kwam goed nieuws. Alle 16 besmette patiënten zijn daar genezen en hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. De regio waren de 16 zich bevonden en waar zo’n 10.000 mensen wonen werd 20 dagen lang van de buitenwereld afgesloten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20