Coronavirus: Italië beleeft dodelijke dinsdag, epidemie bereikt Congo

Dit is wat u vandaag moet weten over de wereldwijde epidemie van het coronavirus:

  • In Italië is de dodentol op dinsdag gestegen met 168 sterfgevallen tot 631 in totaal. Nooit eerder eiste het coronavirus op één dag zoveel mensenlevens in Italië, sinds de eerste besmetting werd vastgesteld op 21 februari.
  • De quarantainemaatregelen over het hele Italiaanse schiereiland zal de economische productie van het land met 10 tot 15 procent temperen, schat Lorenzo Codogno, voormalig minister van Financiën. Er wordt vooral gevreesd dat veel kmo’s in die omstandigheden onmogelijk het hoofd boven water zullen kunnen houden, zonder speciale tegemoetkomingen.
  • Woensdagochtend waren wereldwijd 119.000 besmette gevallen van het coronavirus bekend. Bijna 4.300 patiënten daarvan zijn bezweken aan de ziekte.
  • In totaal zijn 55 procent van de gevallen genezen verklaard, waaronder 61.400 van China’s 80.909 gevallen.
  • Het aantal doden wereldwijd door de epidemie is met 26 procent naar omhoog gegaan dinsdag, tegenover een dag eerder. Iran en Italië rapporteerden de meeste sterfgevallen, met respectievelijk 54 en 168 overlijdens.
  • Covid-19 heeft ook de Democratische Republiek van Congo (DRC) bereikt, dat dinsdag zijn eerste besmettingsgeval vaststelde. Nog in Sub-Sahara-Afrika zijn er patiënten gerapporteerd in Zuid-Afrika, Nigeria en Senegal. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde de afgelopen weken meermaals dat de het uitermate gevaarlijk zou zijn als het virus zich verspreidt naar ‘landen met zwakkere systemen van gezondheidszorg, die niet voorbereid zijn op de aanpak van een epidemie.’
  • Andere landen die hun eerste gevallen bekendmaakten zijn Turkije, Jamaica en Bolivië.
  • De Europese Commissie zal een gezamenlijk investeringsfonds oprichten met een slagkracht van 25 miljard euro. Het geld komt vanuit bestaande bronnen, en dient om de klap van de epidemie te verzachten voor kwetsbare sectoren in de EU, zei Commissievoorzitter von der Leyen. Omdat er geen extra geld komt, wordt getwijfeld of het fonds wel voldoende fiscale vuurkracht zal hebben om een crisis af te wenden.  
  • In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft een grote infectiehaard in een call center het optimisme van de voorbije dagen getemperd. Er werden dinsdag 242 nieuwe gevallen ontdekt in Zuid-Korea, tegenover ‘slechts’ 35 een dag eerder. Het virus eiste gisteren 60 mensenlevens in het land.
  • Door 11 opeenvolgende dagen van een dalend aantal infecties, ontstond de indruk dat Zuid-Korea, het land waar de corona-epidemie het grootst is buiten China, het virus relatief snel onder controle kreeg. Het voorval van dinsdag toont aan dat het land op zijn hoede moet blijven voor nieuwe pieken in het aantal besmettingen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20