Coronavirus in België: ‘Er zullen meer patiënten komen, maar we kunnen dit aan’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft zondagmiddag een persconferentie gehouden naar aanleiding van het tweede geval van besmetting met het coronavirus covid-19 in ons land. De Vlaamse vrouw wordt verzorgd in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

De Vlaming heeft zich zelf aangemeld bij het UZ Antwerpen waar ze positief testte op covid-19. volgens minister De Block ‘vertoont de patiënt enkel milde symptomen’. Ze kwam terug uit een regio in Frankrijk waar ook veel besmettingen zijn gerapporteerd.

Nu is het een kwestie van alle personen waarmee de vrouw in contact kwam sinds haar besmetting te traceren en te testen. Dat is een opdracht voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.  

Het is de tweede covid-19-patiënt in België. Het eerste geval werd vastgesteld bij het begin van de epidemie in China. Die man verbleef in  Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Na zijn diagnose werd hij gerepatrieerd naar België, waar hij na een kleine week herstelde.

Het staat vast dat twee andere besmette personen een passage hebben gemaakt door ons land: Een 39-jarige Spaanse die een week in het Antwerpse verbleef, en een Luxemburger die via de luchthaven van Charleroi passeerde.

Noodplan fase 2: laatste ontwikkelingen en aankondigingen

  • Al die verschillende feiten nopen de autoriteiten tot actie. Zondagnamiddag om 14u riep premier Spohie Wilmès het kernkabinet bij elkaar. De topministers krijgen het gezelschap van Tom Auwers, topman van de FOD Volksgezondheid.
  • Na de bijeenkomst van het kernkabinet waarschuwt minister De Block voor paniekreacties: ‘We moeten geen disproportionele maatregelen nemen.’ Ze verwijst naar Sint-Lambrechts-Woluwe, waar personen die in een risicogebied geweest zijn niet meer op openbare plekken mogen komen (zie onder). ‘Dat lijkt meer op politiek activisme. Laat ons de emotie loskoppelen van de wetenschap. Er zullen meer patiënten komen, maar we kunnen dat aan.’
  • Woensdag 4 maart komen dan ook de bestuurders van de regio’s samen om overleg te plegen: minister-presidenten Jan Jambon (Vlaanderen), Rudi Vervoort (Brussel) en Elio Di Rupo (Wallonië).
  • Maggie De Block liet nog weten dat ze op zondag nog gaat samenzitten met professors en virologen Steven Van Gucht, Marc Van Ranst (KULeuven) en Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), om de volgende stappen te bespreken. Daarna volgt nog een persconferentie.
  • Nu er een besmetting in ons land is opgedoken gaat fase twee van het noodplan in: Dat betekent het indijken van het virus door onder meer de contacten van de besmette vrouw te traceren. Er is ook verhoogde waakzaamheid geboden bij de terugkeer van vakantiegangers tijdens het krokusverlof. Voorlopig zijn er geen beperkende maatregelen aangekondigd, of grote evenementen afgelast.
  • De overheid vraagt reizigers die terugkeren uit de regio’s Lombardije, Emilia-Romana en Veneto in het noorden van Italië om extra waakzaam te zijn. Wie in die regio’s is geweest, zou de komende 14 dagen extra attent moeten zijn voor ziekteklachten zoals koorts, hoest en grieperigheid. De vakantiegangers moeten telefonisch de huisarts raadplegen bij dergelijke symptomen, zo staat te lezen op de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.
  • De Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe gaat mensen die terugkeren uit een risicogebied, zoals China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië, de toegang ontzeggen tot scholen, crèches, sportcentra, en andere openbare gebouwen. Burgemeester Maingain wil zo de verspreiding van het virus in zijn gemeente bestrijden.
  • De werkgeversorganisatie VBO vraagt ondernemingen middels een persbericht om geen risico’s te nemen: ‘Neem onmiddellijk contact op met de arbeidsarts bij vermoeden van besmetting. De werkgever heeft op dat moment de verantwoordelijkheid om besmetting in de onderneming te voorkomen. De arbeidsarts zal dan samen met de huisarts bekijken of er volgende stappen nodig zijn.’ Verder staat in het persbericht dat thuis- of telewerk een oplossing kunnen zijn bij risicogevallen.

VOLG HIER de laatste updates van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.