Coronatest en quarantaine voor terugkerende Belgen uit risicogebied

De Vlaamse regering wil inwoners die uit een risicogebied terugkeren, verplichten om een coronatest te ondergaan en in zelfisolatie te gaan. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Waarover gaat het? Afgelopen weekend ontstonden er bezorgdheden bij virologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens over Belgen die op reis vertrekken. De kans bestaat dat zij in risicogebieden belanden waar het coronavirus welig tiert. Als ze daar dan een besmetting oplopen en terugkeren naar België, kunnen ze hier een nieuwe brandhaard doen ontstaan. De virologen willen zo’n doemscenario’s vermijden.

Het nieuws? Nadat de wetenschappers een pleidooi hielden voor een ‘wettelijk kader om mensen verplicht in quarantaine te zetten’, lijkt de politiek te buigen. De federale regering verklaarde zich onbevoegd en schoof de discussie door naar de deelstaten, maar liet de Risk Management Group (RMG) wel een advies formuleren. Daarin zetelen lang niet alleen medici, maar ook mensen die naar het economisch belang kijken.

De details?

  • ‘Reizigers die terugkeren uit gebieden waar er verstrengde maatregelen gelden, zullen op dezelfde manier bekeken worden als hoogrisicocontacten’, laat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten op Twitter. ‘Dat betekent dat zij zich laten testen en in quarantaine gaan.’
  • Concreet moeten de reizigers langsgaan bij een huisarts voor een test en daarna verplicht in zelfisolatie gaan, ook als de test negatief blijkt. Pas na een tweede negatieve test, enkele dagen nadien, kan de reiziger zich weer vrij bewegen. Bij een tweede positieve test, wordt de duurtijd zelfs verlengd.
  • Deze maatregel geldt niet enkel voor Vlaanderen, maar ook voor Brussel en Wallonië.
  • Het is onduidelijk hoe de juridische en praktische uitwerking eruitziet. Wel reageert de minister bij VTM Nieuws dat hij rekent op ‘burgerzin’. ‘Als je uit zo’n gebied komt, dan is het in je eigen belang, maar ook in het algemeen belang om snel naar de dokter te gaan. Je te laten testen en daar ook de gevolgen van te dragen’, stelt hij.

Lees ook: Belgische regering houdt grenzen gesloten voor reizigers uit de 15 ‘veilige landen’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.