Coronajaren blijken boerenjaren voor superrijken

Superrijken zien in pandemische tijden hun koopkracht toenemen. De voor corona vrijgemaakte overheidssteun zou hieraan ten grondslag liggen. Aan de andere kant van het spectrum zouden 97 miljoen mensen in de wereld tegen 2021 in extreme armoede zijn vervallen. Dat valt te lezen in de jongste editie van het ongelijkheidsrapport van Oxfam, dat naar aanleiding van de aanvang van het World Economic Forum is gepubliceerd.

Terwijl een aanzienlijk deel van de bevolking zich in een precaire financiële situatie bevindt nu de pandemie plaats maakt voor ongebreidelde inflatie, doen de erg vermogenden het zeer goed. Op basis van gegevens van Forbes meldt Oxfam in een nieuw rapport dat de totale rijkdom van miljardairs is gestegen van 8,6 biljoen dollar in maart 2020 tot 13,8 biljoen dollar in november 2021, een grotere stijging dan in de voorgaande 14 jaar samen.

De 10 rijkste mensen ter wereld hebben hun gezamenlijke rijkdom meer dan zien verdubbelen, met een toename van 1,3 miljard dollar per dag. Dit komt neer op een stijging van ongeveer 8,6 biljoen dollar voor alle miljardairs samen.

“De miljardairs hebben een enorme pandemie gehad. Centrale banken hebben triljoenen dollars in de financiële markten gepompt om de economie te redden, maar veel van dat geld is terechtgekomen in de zakken van miljardairs die genoten van een hausse op de aandelenmarkt”, zei Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam, in een persbericht dat door CNN werd verspreid.

Rijkdom verdubbeld

De gecombineerde rijkdom van de top 10 miljardairs is tijdens de pandemie verdubbeld en is nu zes keer zo groot als die van de 3,1 miljard armsten in de wereld, aldus het rapport. “Ongelijkheid in zo’n tempo en op zo’n schaal gebeurt uit vrije keuze, niet door toeval,” zei de Oxfam-directeur. “Niet alleen hebben onze economische structuren ons allen minder veilig gemaakt tegenover deze pandemie, maar zij stellen ook degenen die reeds extreem rijk en machtig zijn, actief in staat deze crisis in hun eigen voordeel uit te buiten”.

Volgens Forbes zijn de 10 rijkste mensen ter wereld als volgt gerangschikt:

  1. Jeff Bezos (198,9 miljard dollar)
  2. Bernard Arnault en familie (194,1 miljard dollar)
  3. Elon Musk (155,5 miljard dollar)
  4. Bill Gates (126,2 miljard dollar)
  5. Mark Zuckerberg (120,4 miljard dollar)
  6. Larry Page (106,6 miljard dollar)
  7. Warren Buffett (105 miljard dollar)
  8. Sergey Brin (103,3 miljard dollar)
  9. Larry Ellison (101,8 miljard dollar)
  10. Françoise Bettencourt-Meyers & familie (91 miljard dollar)

97 miljoen meer erg arme mensen

Terwijl die rijker worden, schat de Wereldbank dat tegen 2020 wereldwijd 97 miljoen mensen in extreme armoede zijn vervallen en nu moeten rondkomen met minder dan 2 dollar per dag. Het aantal armste mensen ter wereld is voor het eerst in meer dan 20 jaar toegenomen.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.