Coronacrisis creëert ‘ongeziene voedselonzekerheid’ bij kinderen in de VS

Bijna één op vijf jonge kinderen in de Verenigde Staten lijdt honger tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse huishoudens door het gerenommeerde onderzoekscentrum Brookings Institution. 

Maar liefst 17,4 procent van de Amerikaanse kinderen eet momenteel niet genoeg. Dat is drie keer zoveel als tijdens de grote Amerikaanse recessie van 2008. Iets minder dan de helft van de moeders met kinderen jonger dan 12 jaar geeft aan dat hun gezin voedselonzekerheid ervaren heeft sinds de pandemie uitbrak.

Kinderen in de Verenigde Staten ervaren momenteel voedselonzekerheid die ‘ongekend is in deze moderne tijd’, schreef Lauren Bauer van het Brookings Institution op woensdag. Voedselonzekerheid betekent dat je niet weet waar je volgende maaltijd vandaan gaat komen.

Verstoringen in programma’s die schoolmaaltijden aanbieden door de pandemie zijn een deel van het probleem, volgens de hoofdonderzoeker van Brookings. Veel families geraken niet op de voedselbedelingen, die vaak private initiatieven zijn. Thuis zijn het vaak oudere broers of zussen die wedijveren voor een beperkt aanbod aan voedsel. 

In Washington willen de Democraten daarom het systeem van voedselbonnen uitbreiden gedurende de periode van economische crisis. Maar Republikeinen zijn er als de dood voor dat deze situatie wordt aangegrepen voor meer voedselsteun aan minderbedeelden te geven op lange termijn.

Meer