Coronacijfers: Aantal nieuwe ziekenhuisopnames stijgt met 27%, besmettingen blijven toenemen

Het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus is op een week tijd met ruim een kwart gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Ook het zevendaags gemiddelde van nieuwe besmettingen per dag blijft toenemen in ons land. Het gaat nu al om een stijging met 34 procent in vergelijking met de week ervoor. 

Gemiddeld 3.266 nieuwe besmettingen per dag (+34 procent)

In de week van 9 tot en met 15 maart werden in België dagelijks gemiddeld 3.266 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een toename van 34 procent vergeleken met de week ervoor. 

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld wel 49.088 coronatests afgenomen in ons land. Dat zijn er 11 procent meer dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 7 procent, wat een lichte stijging is van 0,8 procent. 

Gemiddeld 185,1 ziekenhuisopnames per dag (+27 procent)

De stijging in het aantal ziekenhuisopnames blijft zich doorzetten. Van 12 tot 18 maart werden elke dag gemiddeld 185,1 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, 27 procent meer dan in de zeven voorgaande dagen.

Gisteren lagen er 2.140 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Ook lagen er gisteren 543 mensen op de afdeling intensieve zorgen, dat zijn er 9 meer dan de dag voordien.

Gemiddeld 22,9 overlijdens per dag (-10,6 procent)

Het aantal nieuwe overlijdens wegens Covid-19 daalt wel opnieuw. Van 9 tot 15 maart lieten dagelijks gemiddeld ongeveer 22,9 mensen het leven, een daling met 10,6 procent sinds de voorgaande week. In totaal overleden er in ons land al 22.624 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Op dit moment kregen al 864.841 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat is goed voor 9,4 procent van de bevolking ouder dan 18 en 7,5 procent van de volledige bevolking. 409.408 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 4,4 procent van de volwassenen in ons land en 3,6 procent van de volledige bevolking.

In een spoedadvies zei het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA gisteren dat het coronavaccin van AstraZeneca ‘veilig en doeltreffend’ is. Het advies komt er na internationale onrust over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. België ging, in tegenstelling tot de meeste buurlanden, door met de vaccinaties met AstraZeneca.

Lees ook:

Meer