Copenhagen Airport wordt grootste oplaadsite van Denemarken

Copenhagen Airport wordt de volgende tien jaar uitgerust met 1.350 laders voor elektrische wagens. Daarmee wordt de luchthaven de grootste oplaadsite van heel Denemarken. De installaties zijn bestemd voor reizigers, personeel en taxivoertuigen die passagiers aanvoeren of ophalen.

Het initiatief, waarbij Copenhagen Airport samenwerkt met het Deense energiebedrijf EWII en de Zweeds-Zwitserse multinational Asea Brown Boveri Group (ABB), kadert in het streven van de luchthaven om tegen eind dit decennium klimaatneutraal te opereren. De vloot voertuigen van de Deense luchthaven bestaat al voor 40 procent uit elektrische wagens.

Holistische oplossing

Copenhagen Airport ontving voor de uitbraak van de coronacrisis gemiddeld 83.000 passagiers per jaar. De luchthaven telt meer dan 14.000 parkeerplaatsen. Een deel daarvan is al uitgerust met elektrische laadpalen, maar de trend toont dat de behoefte de volgende jaren alleen maar groter zal worden.

De luchthaven was naar eigen zeggen op zoek naar een holistische oplossing die zowel door reizigers als werknemers zou kunnen worden gebruikt. Daarnaast moest het aanbod tevens geschikt zijn voor voertuigen die sneller moeten worden opgeladen.

Daarbij wordt gewezen op onder meer taxivoertuigen die passagiers brengen of ophalen, maar ook aan bedrijven die voor het vervoer, de catering en de bagageafhandeling op de luchthaven actief zijn.

De ABB Group zal op de luchthaven verschillende laders uit zijn portfolio installeren. Dat arsenaal omvat ook de Terra 360, die beweert de snelste lader voor elektrische wagens ter wereld te zijn. De installatie zou in minder dan drie minuten voldoende energie leveren om een auto een afstand van 100 kilometer te kunnen laten afleggen.

De Terra 360 zou volgens het bedrijf tevens de enige installatie zijn die specifiek is ontworpen om maximaal vier voertuigen tegelijkertijd op te laden. Dit jaar zouden er op de luchthaven al vijftien snelladers worden geïnstalleerd, samen met honderdtachtig andere exemplaren.

Project Alight

ABB Group stapte twaalf jaar geleden in de markt voor elektrische mobiliteit. De multinational zegt inmiddels al meer dan 680.000 opladers voor elektrische voertuigen te hebben verkocht in meer dan vijfentachtig markten.

Copenhagen Airport is onderdeel van het project Alight van de Europese Unie, waarin naar duurzame oplossingen voor de luchtvaart wordt gespeurd. Daarbij wordt zowel gezocht naar mogelijkheden voor de productie van duurzame brandstof, terwijl tegelijkertijd gekeken wordt op welke manier duurzame energiebronnen op luchthavens kunnen worden ingezet.

In Denemarken werden vorig jaar 185.328 nieuwe personenwagens verkocht. Die verkoop omvatte ook 65.000 elektrische wagens.

De Deense vloot telde op het einde van vorig jaar ruim 2,78 miljoen wagens. Daarbij hadden 144.498 voertuigen een elektrische aandrijving. Daarmee vertegenwoordigde elektrische mobiliteit iets meer dan 5 procent van het totale Deense autoverkeer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20