Strakke ‘V-meeting’ versus De Wever tussen de kamelen: het contrast tussen N-VA en Vlaams Belang kan niet groter zijn

Strakke ‘V-meeting’ versus De Wever tussen de kamelen: het contrast tussen N-VA en Vlaams Belang kan niet groter zijn
Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Bart De Wever (N-VA) – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP & LAURIE DIEFFEMBACQ/Belga/AFP via Getty Images

Vlaams Belang gaat vol voor de winst, en wil daarbij benadrukken dat de partij echt anders denkt dan N-VA. In een strak geregisseerde show was N-VA-voorzitter Bart De Wever kop van Jut bij de Vlaams Belangers. Diezelfde De Wever organiseerde met N-VA een familiedag in dierentuin Planckendael, waar het er een stuk gemoedelijker aan toe ging.

In het nieuws: De harde woorden worden niet geschuwd bij het Vlaams Belang, ook niet tegenover De Wever

  • De ‘V-meeting’ van Vlaams Belang deed er alles aan om show op sociale media te verkopen. Met populistische uitspraken over migratie, uithalen aan het adres van de N-VA, snedige one-liners en een gedicht van Chris Janssens (Vlaams Belang) werd het verschil tussen beide partijen in de verf gezet. Vlaams Belang gaat voor de echte verandering zorgen, waar N-VA niet in slaagde, dat was de boodschap.
  • Janssens dichtte De Wever toe: “Iedereen weet dat ik frieten en bier echt begeerde / het is de enige verandering die ik realiseerde”. De N-VA-voorzitter werd tevens benoemd als “de doodgraver van de democratie“. Een man met een “overdaad aan arrogantie die een gebrek aan beleidsdaden moet compenseren”, een “syndroom waar steeds meer N-VA’ers aan lijden”, zo klonk het.
  • Ook voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kon het niet nalaten een vergelijking te maken die op het randje balanceerde: “De Wever wil het zogenoemde confederalisme ­invoeren met de PS. Dat is een beetje alsof men kinderen wil beschermen en daarvoor een samenwerking met Marc Dutroux aangaat.”
  • Geen uitgestoken hand dus naar De Wever om op Vlaams niveau samen een regering te vormen, maar snedige uitspraken om straks alles uit de kan te halen. Om de twijfelaars op rechts nog over de streep te trekken. Dat De Wever meermaals de deur sloot voor samenwerking met het VB, verklaart dan ook de houding van Van Grieken. “Hij ­negeert daarmee zijn eigen kiezers die wel voorstander zijn van het doorbreken van het cordon sanitaire. Ik begrijp dat niet”.
  • In de debatten keek Groen naar Vooruit, en zowel Open Vld als MR sturen aan op een centrumrechtse regering met N-VA. Van Grieken doet er niet aan mee. “We gaan niet naar debatten om vriendjes te worden met politieke tegenstanders. Onze partners zitten niet in Bel­gische ivoren torens, maar zijn de gewone Vlamingen”, zo zet hij vol in op de verkiezingsdag zelf.

“Goede huisvader”

Het contrast: De Wever staat in Planckendael tussen de kamelen over goed bestuur te praten.

  • Een heel andere sfeer op de N-VA-familiedag in Plankendael. Daar benadrukte De Wever nog eens dat hij wil besturen. “Voor goed huisvaderschap moet je bij de N-VA zijn“, was de leuze. Want het is immers de N-VA die straks het begrotingstekort het snelste laat dalen, berekende het Federaal Planbureau. Door de besparingsplannen van de N-VA zou het begrotingstekort 3,05 procent van het bbp bedragen tegen 2029, het dichtst in de buurt van de 3-procent-norm die Europa straks oplegt.
  • “De narekening van het Plan­bureau bewijst dat er maar één partij is met een becijferd plan om ­orde op zaken te stellen”, haalde De Wever dan ook aan.
  • De Wever noemde Vlaams Belang niet bij naam op de familiedag. Maar ook hij ging in op het verschil tussen beiden. Het confederalistisch model van N-VA is volgens De Wever dan ook het enige realistische plan.
  • In Het Conclaaf maakte Van Grieken duidelijk dat hij direct de Vlaamse onafhankelijkheid wenst uit te roepen na de verkiezingen, waarna er “een kookwekkertje van de bomma” begint te lopen voor de Walen. Dat wekkertje luidt dan de splitsing in.
  • De Wever repliceerde op die opmerking: “Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen ­nederdalen.”

Vlaams Belang heeft meer dan alleen winst nodig

De vraag: Vlaams Belang lijkt de verkiezingen te zullen winnen, maar maakt dat uit?

  • De grootste partij worden is niet meer genoeg voor Van Grieken. Het gaat er nu over om een zo groot mogelijke meerderheid te halen, eentje die groot genoeg is om incontournable te worden. Zonder regeringsdeelname blijft Vlaams Belang wat ze is: een zweeppartij in de oppositie.
    • In de laatste peiling van DPG Media haalt Vlaams Belang 26,8 procent van de stemmen. Tegelijk geeft in een enquête van De Morgen en Humo 38,6 procent van de bevraagden aan dat de kans groter is dan 50 procent dat zij op de partij zullen stemmen in de komende jaren. Het potentieel is er.
  • De Wever kijkt voorlopig niet meer om naar het Vlaams Belang: op federaal niveau een ‘minikabinet’ maken, met de PS als het kan, is zijn doel. Daarbij ziet hij zichzelf premier worden.
  • Het verklaart het verschil in sfeer tussen beide partijen. Vlaams Belang laat alles van de kiezer afhangen en moet alle zeilen bijzetten. N-VA is haast zeker dat er met hen gesproken gaat worden.
  • En dus werd het een social media-show bij Van Grieken en een losse sfeer bij N-VA, met Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele en federaal fractieleider Peter De Roover in de rol van Statler en Waldorf uit The Muppet Show.
  • De ergernis bij Van Grieken laait daarbij op. Migratie bleek veel minder een thema dan gehoopt. N-VA kon scoren op koopkracht en begroting. En ook de discussie rond de LGBTQ-gemeenschap hielp Van Grieken niet. Met uitspraken over adoptie voor homo’s of rechten voor transgenders verliest Vlaams Belang het debat. Van Grieken probeert het beeld dat Vlaams Belang rechten van holebi’s zou inperken bij te stellen, maar zonder succes.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.