De Europese Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement (Occar) heeft een overeenkomst ondertekend met een consortium rond Airbus voor de lancering van het project Eurodrone. Met het akkoord starten Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – partners in Occar – de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen die voor militaire doelstellingen zullen worden ingezet. Met het contract is een bedrag gemoeid van 7,1 miljard dollar.
In het kader van het programma zullen twintig systemen worden ontwikkeld en geproduceerd, elk met drie vliegtuigen en twee controlestations op de grond.
Leveringen
Met zeven systemen wordt Duitsland de grootste klant van Eurodrone. Italië zal vijf systemen afnemen, terwijl Frankrijk en Spanje elk vier units zouden aankopen. Spanje heeft bovendien een optie op twee bijkomende systemen genomen.
Uit het akkoord blijkt dat Airbus samen met Duitsland onder meer zal werken aan de ontwikkeling van de systemen voor het vluchtbeheer en het landingsgestel van de drone. Die twee partners zouden ook instaan voor de bouw van het controlestation. De lijn voor de eindassemblage van de drones komt in de Duitse stad Manching, gelegen tussen Regensburg en München (Beieren).
Onder meer de bouw van het vluchtsysteem en landingssysteem, de communicatie en het onderhoud zouden aan Dassault en Frankrijk worden toegewezen. Leonardo en Italië zouden de verantwoordelijkheid krijgen voor het ontwerp en de productie van de vleugels en het wapensysteem van de drones. Airbus en Spanje zouden onder meer voor de bouw van de romp en het voortstuwingssysteem instaan.
Een eerste vlucht van de Eurodrone wordt halverwege dit decennium verwacht. De leveringen zouden over zes jaar van start moeten gaan.
Ambitieus
“De ondertekening van het akkoord vormt het begin van de ontwikkeling van een van de meest ambitieuze programma’s van de Europese defensiesector”, benadrukte Mike Schöllhorn, chief executive van Airbus Defense and Space. “De Eurodrone is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de industrie, Occar en de deelnemende landen.”
“Het project moet in zijn segment de meest geavanceerde drone opleveren en zal binnen de industrie meer dan zevenduizend hoogtechnologische banen genereren. Bovendien zal Eurodrone de Europese industriële soevereiniteit, knowhow en de onderlinge samenwerking tussen de landen versterken.”
Occar is een internationale organisatie die in het midden van de jaren negentig door Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk werd opgericht. Bedoeling was om bij programma’s rond het management van Europees defensiemateriaal een grotere efficiëntie en effectieve onderlinge samenwerking te creëren.
Verwacht wordt dat in de toekomst meer landen tot Eurodrone zullen toetreden. Het programma kreeg vorig jaar een subsidie van 100 miljoen euro van de Europese Unie.
(am)