Uit het evaluatierapport dat de FOD Economie maakte, van de offertes voor de krantenconcessie en de magazineconsessie, blijkt zwart op wit dat Bpost eigenlijk geen enkele objectieve kans maakt. In het rapport, dat deze redactie kon inzien, komen de twee privé-spelers er duidelijk veel beter uit.
- Voor het krantencontract, het zogenaamde ‘lot 1’, zijn er drie criteria, elk met een percentage.
- Voor 60 ‘punten’ telt de prijs mee. Daar biedt PPP maar 17,97 cent per gebuste krant, tegenover 32,04 cent bij Bpost en 30,06 cent voor Proximy. Dat levert PPP de volle 60 procent op, en Bpost maar 33,65 punten en Proximy 35,87 punten.
- Daarnaast is er voor 25 punten kwaliteit. Daar haalt Bpost “een zeer hoog niveau met exceptionele kwaliteit”, en dus 22,5 van de 25 punten. PPP scoort minder, maar wel “hoog niveau van kwaliteit” en dus 20 op 25. Proximy heeft hier zelfs nog een hogere score van 25 op 25.
- Tenslotte is er het uur van aflevering voor 15 punten. Hier haalt Bpost opnieuw 15 op 15, maar de twee nieuwkomers halen wel 12 op 15
- Dat maakt dat in totaal PPP met vlag en wimpel won: 92 op 100 versus maar 71,15 op 100 voor Bpost.
- Voor de magazines, ‘lot 2’, is er een soortgelijke nederlaag voor Bpost. Daar bood PPP niet mee op het lot, maar haalt Proximy het binnen.
- De kost, voor 60 punten, ligt bij Bpost op 30 procent hoger dan het basistarief. Dat is net evenveel als voor Proximy.
- Opvallend is dat net op kwaliteit, wat voor 40 punten telt, ook hier Bpost verliest, ondanks de verdediging die men vanuit politieke hoek en ook zelfs de uitgevers ophangt over de “kwaliteit” van Bpost en haar goedbetaalde postbodes. Want daar wint Proximy met 40 punten op 40 tegenover 36 punten op 40 voor Bpost.
- “Het is gewoon onmogelijk om die conclusie naast ons neer te leggen”, bevestigen zowat alle ministers die betrokken zijn in het dossier, en zelfs partijvoorzitters. Op basis hiervan alsnog de krantenconcessie toekennen aan het overheidsbedrijf zou bovendien een complete inbreuk op de Europese regels over een overheidsaanbesteding zijn.
- Bpost zelf reageert officieel ondertussen, en is boos over de gang van zaken. “De herhaalde lekken naar de pers, die nu ook details bevatten over de offertes en prijzen van de verschillende kandidaten, waaronder Bpost, zijn betreurenswaardig.” Meteen dreigen ze ook impliciet: “Welke impact zullen de herhaalde lekken naar de pers zullen hebben op het verloop van de aanbesteding?”
- En er komt ook een sneer naar de overheid. Want nadat ze in september hun offerte indienden, “hebben wij als kandidaat voor het contract geen enkele officiële reactie, noch vraag, noch informatie ontvangen van de Belgische overheid over de offerte.”
- Maar dat Bpost verveeld zit met het lek, is niet onlogisch. Want het nog altijd onopgeloste verleden speelt uiteraard ook mee, in dit dossier.