Colruyt stuurt eerste zware vrachtwagen op waterstof de baan op

Supermarktgroep Colruyt stuurt een zware elektrische vrachtwagen de baan op, die op waterstof rijdt. Dat laat het bedrijf op dinsdag weten. Het zou een Europese primeur zijn dat een volledig elektrische 44-tonner op waterstof ingeschakeld wordt in logistiek transport.

De vrachtwagen werd ontwikkeld door de Nederlandse industriegroep en busbouwer VDL. Tijdens het rijden worden de batterijen van de vrachtwagen bijgeladen met elektriciteit opgewekt door waterstof. 

Dat is volgens Colruyt de meest duurzame en efficiënte manier. Dat vergroot het bereik van de vrachtwagen ook tot zo’n 340 kilometer. De supermarktketen gaat de vrachtwagen nu zes maanden testen in de dagelijkse logistieke operaties, waaronder ook leveringen aan winkels. Dan wordt bekeken hoe waterstoftechnologie nuttig kan worden ingezet in de zware logistiek.

Duurzame energiedrager

De testtruck stoot alleen waterdamp uit. Bovendien gaat het om groene waterstof, opgewekt met groene stroom.

Colruyt is al met waterstof bezig sinds 2004. Het bedrijf produceert zelf groene waterstof, en verschillende heftrucks en personenwagens in het distributiecentrum rijden op de duurzame energiedrager.

In zijn thuisbasis Halle is er ook een DATS-24-tankstation dat waterstof aanbiedt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20