Colruyt, Denen en textielfamilie bieden op E5 Mode: wie maakt het meeste kans?

Drie kandidaten hebben een finaal bod ingediend op de kledingketen E5 Mode. De bekendste is de supermarktketen Colruyt, maar die heeft niet per se de beste kaarten in handen. Op 26 januari valt het verdict.

Zoals Business AM eerder al schreef, heeft Colruyt via zijn dochterbedrijf ZEB een bod ingediend op E5 Mode. Daarnaast is er ook nog de textielfamilie De Sutter, bekend van het jeansmerk Ansi, en de Deense modegroep BTX. Dat bevestigt curator Jozef Dauwe.

Financieel liggen alle biedingen dicht bij elkaar, maar er verschilt wel wat in de voorwaarden. Als het aan de vakbonden ligt, heeft de familie De Sutter de beste kaarten in handen. Die neemt namelijk 90 procent van het personeel over.

‘De Sutter is ook de enige die een volledige doorstart wil van E5 Mode onder dezelfde vlag, iets wat we niet meer voor mogelijk hadden gehouden’, zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls. En de familie krijgt financiële steun van PMV, de investeringsarm van de Vlaamse overheid, wat vertrouwen inboezemt.

Fiets!

Colruyt wil de winkels overnemen om ze om te bouwen in vestigingen van Fiets! of ZEB en neemt 20 personeelsleden vast over. ‘Maar daarnaast richt het bedrijf een werkgelegenheidscel op waarin nog eens 100 werknemers van E5 Mode kunnen solliciteren voor een job bij een van de concepten van Colruyt’, vertelt Dauwe. De Deense groep BTX ten slotte neemt minimaal 100 personeelsleden over, ‘maar dat kunnen er meer worden als ze zien dat er marge is om uit te breiden’.

Volgens De Scheemaeker moeten we dat laatste met een korrel zout nemen. ‘Overnemers zeggen altijd dat er kans is op uitbreiding, maar dat zullen we nog moeten zien’, klinkt het.

Vier jaar verlies

Zoals het er nu naar uitziet, heeft De Sutter dus de meeste kans om E5 Mode in te lijven. ‘De familie kent het bedrijf ook door en door, want ze levert er al jaren kleren aan’, weet De Scheemaeker. ‘Al kennen we natuurlijk niet het volledige businessplan.’

En dat is een belangrijke nuance. Het gebeurt namelijk niet zomaar dat een bedrijf op de rand van de afgrond balanceert. E5 Mode was al lang niet meer het populaire merk dat het ooit was en maakte al vier jaar verlies. Het voorbije boekjaar bedroeg dat verlies 7 miljoen euro. De keten zette nooit echt in op e-commerce en de coronacrisis gaf de genadeslag.

‘Daar zijn we niet blind voor. Er zal veel moeten veranderen en dus zijn we heel benieuwd naar de plannen van De Sutter met het bedrijf.’ Voorlopig blijven die nog even geheim, op 26 januari beslist de ondernemingsrechtbank van Dendermonde wie het pleit wint.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20