De beursintroductie van Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptomunten, wordt door sommige experts als een belangrijke stap gezien om het draagvlak voor cryptomunten te vergroten. Toch is een investering in Coinbase niet zonder risico’s.
De beursgang van Coinbase is de grootste beursintrede tot nu toe voor een handelsplatform voor cryptomunten. Wie interesse heeft om aandelen van het bedrijf te kopen kan die (vanaf deze namiddag) vinden op de techbeurs Nasdaq. Het aandeel zal als ‘COIN’ noteren. De beurswaarde van Coinbase zou kunnen oplopen tot maar liefst 100 miljard dollar.
Cryptomunten op recordkoers
De beursintroductie heeft de cryptomunten alvast geen windeieren gelegd. Zo zit bitcoin momenteel op een recordkoers. De prijs van de cryptomunt is de afgelopen vijf dagen met bijna 10 procent gestegen tot 63.400 dollar. Tussendoor heeft bitcoin ook even de grens van 64.000 dollar aangetikt. De waarde van Ethereum, de tweede grootste cryptomunt op de markt, is tijdens diezelfde periode gestegen van 2.070 naar 2.330 dollar. Dat is een stijging van bijna 13 procent.
Beleggers lijken er dan ook alle vertrouwen in te hebben dat de beursgang van Coinbase een succes zal zijn. ‘Het zal een groter draagvlak creëren voor wat deze bedrijven doen’, merkt Marcus Swanepoel, CEO van het cryptoplatform Luno, op in een reactie aan CNBC. ‘De beursgang zal aantonen hoe groot de cryptosector is.’
Niet zonder risico’s
Een investering in Coinbase is weliswaar niet zonder risico’s. Het handelsplatform wordt namelijk blootgesteld aan dezelfde risico’s die gepaard gaan met een investering in cryptomunten. Om te beginnen zijn cryptomunten zeer volatiele activa. Wanneer we bijvoorbeeld naar de koersgeschiedenis van bitcoin kijken, zien we dat die bestaat uit zeer diepe dalen en hoge toppen. Na een eerste recordkoers in 2017, toen de cryptomunt op het hoogtepunt 20.000 dollar waard was, daalde de prijs tot 3.000 dollar. Ondertussen is de cryptomunt ruim twintig keer meer waard.
Cryptobeleggers verwachten dat zo’n immense prijsdaling in de nabije toekomst onwaarschijnlijk is. Voor hen is bitcoin een digitaal alternatief voor goud. Zo is de cryptomunt niet gekoppeld aan andere activa en kan ze dienen als een hefboom tegen de stijgende inflatie.
‘De prijs van bitcoin is de laatste tien jaar vaak gestegen’, aldus Swanepoel. ‘Als de cryptomunt daalt, wordt een nieuwe weerstandlijn bepaald en gaat de groei op die nieuwe weerstandlijn verder.’ Hij verwacht dat de komende weerstandlijn aanzienlijk hoger zal liggen na deze cyclus.
Regelgeving
Voorts waarschuwen critici dat de wetgeving een impact kan hebben op de koers van Coinbase. Verschillende politici hebben zich al negatief geuit over de cryptomunt. Zo heeft Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, onlangs gezegd dat de cryptomunten voornamelijk gebruikt worden voor illegale zaken. Volgens haar zou de overheid eventueel het gebruik van de cryptomunten kunnen inperken.
Coinbase zegt dat het gereguleerd is en al enkele samenwerkingen heeft met banken. Maar het waarschuwde in zijn prospectus dat negatieve veranderingen in de regelgeving ‘nadelige gevolgen’ kunnen hebben voor de financiële toestand van het bedrijf.
Tot slot vragen experts zich af hoe Coinbase zijn inkomsten zal diversifiëren. Door te diversifiëren kan Coinbase zijn blootstelling aan de volatiele cryptomunten verkleinen. (mah)
Lees ook: