Code oranje gaat vanaf eind volgende week in: geen mondmaskers meer voor jonge kinderen, telewerk niet langer verplicht en nachtleven gaat weer open

De coronabarometer gaat vanaf eind volgende week naar code oranje, zo heeft het Overlegcomité vrijdagnamiddag beslist. Vanaf volgende week vrijdag kan het nachtleven heropenen, en verdwijnt het sluitingsuur voor de horeca. Ook voor kinderen is er goed nieuws: de -12-jarigen moeten niet langer een mondmasker dragen op school, en dat vanaf 19 februari.

Dit zijn de belangrijkste beslissingen:

  • Kinderen tot 12 jaar moeten vanaf 19 februari niet langer een mondmasker dragen, ook niet op school.
  • Telewerken wordt niet meer verplicht, wel nog aanbevolen.
  • Het nachtleven gaat weer open onder voorwaarden. Om toegang te krijgen tot een nachtclub is een geldig Covid Safe Ticket nog nodig, maar zelftesten voor het binnengaan is niet langer vereist.
  • Ook het sluitingsuur voor de horeca valt weg. Verder is het niet langer nodig om binnen een mondmasker te dragen, wel nog voor het personeel. Er is ook geen beperking meer op het maximum aantal tafelgenoten.
  • Wat ook wegvalt is de regel van het winkelen met maximaal twee personen.
  • Voor de evenementensector houdt code oranje in dat ze meer volk mogen ontvangen. Voor dynamische binnenevenementen ligt de limiet op 70 procent van de zaalcapaciteit, voor alle andere evenementen is dit 80 procent. Bij een zeer goede ventilatie is zelfs het volledig benutten van de capaciteit mogelijk.
  • In winkels moeten mondmaskers momenteel nog aan blijven.

De maatregelen zullen ingaan vanaf vrijdag 18 februari. De mondmaskerplicht voor kinderen op school wordt pas op zaterdag 19 februari afgeschaft, en blijft dus nog één volledige week gelden.

Dat het Overlegcomité zou beslissen dat de coronabarometer naar code oranje zou gaan, was vrijwel zeker. Ook de beslissing om de mondmaskerplicht bij de kinderen onder 12 af te schaffen was zo goed als beslist, na politieke druk uit zowel de oppositie als de meerderheidspartijen. Onder meer Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs, en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) riepen al op om de mondmaskerplicht voor kinderen onder 12 jaar af te schaffen.

Niet enkel in België

Ook in Frankrijk werden vandaag enkele versoepelingen aangekondigd, vooral met betrekking tot de mondmaskerplicht. Zo moeten bezoekers van horeca, bioscopen, concertzalen, bibliotheken of sportzalen geen mondmasker dragen, op voorwaarde dat ze een geldige vaccinatiepas kunnen voorleggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20