CO2 uit de lucht halen kan biljoenen dollars opleveren, stelt nieuwe studie

Het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer kan in de toekomst een uitstekend verdienmodel hebben, concludeert ratingbureau BeZero Carbon in een nieuwe studie. Steeds meer investeerders en bedrijven tonen interesse in technologieën die dat klusje kunnen klaren, om hun eigen duurzame imago te versterken of te voldoen aan toekomstige wetgeving op het gebied van CO2-uitstoot.

Volgens BeZero Carbon resulteert die toenemende interesse in een razendsnel groeiende markt, waar ontzettend veel geld te verdienen is. Het ratingbureau wijst naar forse investeringen in de opkomende markt als bewijs daarvan. Zo werden er in het afgelopen jaar al miljarden dollars gestoken in carbon removal-technologieën, door partijen als Meta, Shopify en McKinsey.

“In het afgelopen jaar hebben we de markt voor carbon removal zien transformeren van obscure sector naar een van de snelst groeiende industrieën ter wereld”, stelt Ted Christie-Miller, coauteur van het rapport. “In 2050 kan het om een biljoenenindustrie gaan. Investeren in carbon removal is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.”

CO2 uit de lucht halen

Een belangrijke kanttekening: de markt voor het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer staat momenteel duidelijk nog in de kinderschoenen. Voorbeelden zijn er al wel, maar die zetten vooralsnog weinig zoden aan de dijk. Zo kondigde het bedrijf Climeworks een aantal maanden geleden de grootste DAC-installatie tot nu toe aan: Project Mammoth in IJsland. De installatie kan 36.000 ton CO2 per jaar uit de lucht halen, slechts 0,0001 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot wereldwijd.

Daar staat tegenover dat nieuwe projecten elkaar wel snel opvolgen én elkaar overtreffen. Een paar maanden na de aankondiging van Mammoth volgde namelijk de aankondiging van Project Bison. Deze DAC-installatie in de Amerikaanse staat Wyoming moet vanaf 2030 maar liefst 5 miljoen ton CO2 per jaar uit de atmosfeer kunnen verwijderen. Ter vergelijking: de jaarlijkse CO2-uitstoot van Tata Steel in IJmuiden is 12,5 miljoen ton CO2.

Groeiende vraag

Volgens BeZero Carbon zet die trend in de aankomende jaren alleen maar door. Omdat de vraag naar, en interesse in carbon removal toeneemt, zullen steeds meer bedrijven met de technologie aan de slag gaan, aldus het ratingbureau.

Meer