Club Brugge stap dichter bij nieuw stadion, maar hoe moet het verder met Cercle?

De Vlaamse regering levert woensdag de omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion van Club Brugge af, bevestigt nieuwsdienst Belga. Blauw-zwart krijgt zo eindelijk uitzicht op een nieuwe voetbaltempel, na een lijdensweg van bijna 15 jaar.

In de aanloop naar de – uiteindelijk afgeblazen – beursgang van Club Brugge, maakte blauw-zwart eerder dit jaar bekend in de eerste helft van 2022 te willen starten met de bouw van zijn nieuwe stadion met 40.000 zitjes, op de terreinen naast het huidige, verouderde stadion Jan Breydel.

Cruciaal voor die timing was dat de Vlaamse regering nog dit najaar een omgevingsvergunning zou afleveren. Die voorwaarde wordt nu ingelost. De Vlaamse ministers Hilde Crevits (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) zetten woensdagnamiddag hun handtekeningen onder de omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion van Club Brugge, bevestigt nieuwsdienst Belga.

Als de bouw begin volgend jaar start, kan het stadion tegen het begin van het seizoen 2023-2024 af zijn. Met een nieuwe voetbaltempel hoopt blauw-zwart zijn positie in de Europese subtop te consolideren.

Groen-zwart

De koers is evenwel nog niet helemaal gelopen, want tegen een omgevingsvergunning kan nog bezwaar worden ingediend. Sommige buurtbewoners vinden dat Club Brugge met zijn Europese ambities niet meer thuishoort in de woonwijken van de Sint-Andriesbuurt. Ook zijn kleinere stadsgenoot Cercle Brugge zou bezwaar kunnen aantekenen. Groen-zwart heeft daarnaast nog enkele andere juridische ijzers in het vuur.

Cercle maakte er de voorbije jaren geen geheim van dat de vereniging liefst op de Jan Breydelsite wil blijven, in een compactere versie van het huidige stadion. Maar dat botst met een eerdere deal die Club Brugge en het Brugse stadsbestuur opdrong aan Cercle, waarbij groen-zwart naar een alternatieve locatie, op de Blankenbergse Steenweg, zou verhuizen.

In dat nevendossier zijn evenwel eveneens een heleboel procedurele hindernissen te nemen. Een mogelijke uitweg voor Club is een deal met Cercle over een tijdelijk verblijf in het nieuwe stadion op Jan Breydel, in afwachting van een definitieve nieuwe thuishaven voor groen-zwart. Maar dan moet de kleinere Brugse club, die in het verleden weigerachtig stond tegenover zo’n scenario zonder eigen “thuis”, daar wel mee instemmen.

Zoals al jaren in het Brugse stadiondossier, ligt de sleutel van het nieuwe stadion van Club dus nog steeds bij Cercle.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20