Citi als eerste naar China met eigen beurshuis

Citigroup gaat een volwaardige dochteronderneming in China oprichten in 2020. Vanaf volgend jaar stelt China zijn financiële sector verder open voor buitenlandse ondernemingen.

Citigroup is de eerste financiële instelling die van de nieuwe regeling gebruik zal maken. Eerst zal Citi zijn aandelen in Citi Orient Securities verkopen. Dat raakte al in januari 2019 bekend. Nadien start het een eigen afdeling van de groep in China.

2020

Het project zit nog in een vroeg stadium, melden insiders aan nieuwswebsite Bloomberg. Pas wanneer de financiële markt in China volledig opengaat voor buitenlandse investeerders zal de omvang van Citigroups project duidelijk worden.

Citigroup op de NY Stock Exchange
Citigroup op de NY Stock Exchange. – epa

‘Citi blijft mogelijkheden evalueren om hun klanten in China verder te ondersteunen’, zegt een woordvoerder nog aan Bloomberg. Verdere details zijn niet bekend.

Op dit moment kunnen investeerdersbanken tot 51% van hun Chinese activiteiten bezitten. De rest moet in Chinese handen zijn. Dat heeft onder meer geleid tot de joint venture van Citi. Peking heeft intussen de deur opengezet voor minder limieten in de financiële sector. Dan is een samenwerking met een Chinees bedrijf niet meer nodig.

Licentie

De laatste van die grenzen voor beurshuizen zou op 1 december verdwijnen, zegt de toezichthouder, China Securities Regulatory Commission. In het tweede kwartaal van 2020 kunnen enkele bedrijven al een licentie aanvragen, zodat op het einde van 2020 de investeringen ook meteen van start kunnen gaan.

Citibank gaat naar China.
Citibank gaat naar China.-EPA

Andere grote spelers richten zich ook op China. Grootbanken JP Morgan Chase, Goldman Sachs en Société Générale worden eveneens genoemd als kandidaat.

Handelsoorlog

De aankondiging van Citigroup komt op een precair moment. Na anderhalf jaar onderhandelen over een handelsakkoord is er voor het eerst een minideal tussen China en de Verenigde Staten. Ondanks moeilijke relaties met Peking is de Chinese markt echter onweerstaanbaar voor investeerders. De Chinese financiële markt wordt er op ettelijke duizenden miljarden dollars geschat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20