Cijfers stijgen: ‘Nog niet dramatisch, maar tijd voor actie’

Het crisiscentrum heeft voor het eerst in een maand tijd een persconferentie gegeven omdat de besmettingscijfers opnieuw stijgen. Er zullen er drie per week plaatsvinden.

Viroloog Boudewijn Catry, collega van Steven Van Gucht ging van start met de cijfers.

 • Er zijn 154 nieuwe gevallen per week, gemiddeld genomen. Dat is 66 procent meer dan gemiddeld de week ervoor.
 • 10 nieuwe hospitalisaties per dag, 3 procent van de capaciteit van onze intensieve zorgen wordt bezet door Covid-19.
 • Er vallen gemiddeld 2 doden per dag.
 • Het zwaartepunt van de nieuwe clusters ligt in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen.

Momenteel is de situatie volgens Van Laethem niet zorgwekkend. De clusters hebben zich in enkele verspreide groepen gevormd, het gaat dan vooral over grote families.

‘Toch gaat het virus niet op vakantie’, maar omdat we elkaar weer meer mogen zien en zelf wat in vakantiemodus gaan, moeten we meer opletten. ‘Het is mogelijk dat uw vrienden en familie het virus meedragen, probeer dus toch uw contacten te beperken.’ U mag momenteel elke week een bubbel van 15 mensen zien. ‘Het virus is niet minder besmettelijk omdat u iemand al jaren kent.’

Politie

‘Het is heel spijtig dat de politie toch moet tussenkomen bij feestjes of grote groepen. Dat is niet ideaal, het zijn net de ideale omstandigheden om het virus door te geven. Dat moeten we dus proberen te vermijden. Op deze manier gaat de situatie niet verbeteren’, klinkt het bij Catry.

Catry onderstreept ook nog eens dat wie Covid-19-symptomen vertoont, thuis moet blijven en de huisarts moet contacteren. U moet in quarantaine gaan en de richtlijnen opvolgen.

Momenteel worden er vooral nieuwe besmettingen vastgesteld bij de actieve bevolking. Daarom is het extra belangrijk dat we de maatregelen streng opvolgen. ‘Het is nog mogelijk om dit beest terug in zijn kot te krijgen, klonk het.

Contacttracing

‘Zodra een persoon besmet is, moeten mensen die hij of zij besmet kan hebben, zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht’, vulde Karine Moykens, hoofd contactopsporing, nog toe. ‘Daarvoor is de juiste informatie, zoals telefoonnumers nodig.’

Er kwam de laatste dagen veel kritiek op de contacttracting, die volgens veel bronnen niet op punt staat. De tracing gaat te traag, er zou niet zorgvuldig worden omgesprongen met de doorgegeven data en die zou ook niet efficiënt geanalyseerd worden. Daarom worden er nu veel lokale initiatieven opgestart. Moykens beloofde al beterschap en samenwerking met die lokale initiatieven.

Moykens gaf ook nog enkele cijfers mee, van op 17 juli

 • 71 procent van de besmette patiënten wordt bereikt op de dag zelf. 77 procent na een week.
 • Van die 71 procent gaf 48 procent ook contacten mee.
 • 1.100 mensen kregen huisbezoek van veldwerkers, als ze niet telefonisch bereikt konden worden. Daarvan gaf de helft nog gegevens mee.
 • Belangrijk: de cijfers van Sciensano zullen sneller worden doorgegeven.
 • En mensen die niet kunnen opnemen, zullen vanaf eind deze week zelf kunnen terugbellen naar contacttracers.
 • Die contactopspoorders zullen ook meer informatie mogen vragen, over de omstandigheden van de contacten die u doorgeeft. Zo kunnen clusters sneller ontdekt worden.
 • Mensen die een event organiseren, zullen gevraagd worden om een lijst met basiscontactgegevens en een deelnamelijst, op te stellen. Zo kan er sneller geschakeld worden. Ook ondernemingen zullen op de hoogte gebracht worden als er meerdere medewerkers ziek zijn. Dat werd door de sociale partners gevraagd.
 • Reizigers die uit risicogebieden komen, moeten een formulier invullen. Daarmee verbinden ze zich ertoe om zich aan de maatregelen te houden. Ze krijgen ook een sms met toegang tot een snelle Covid-19-test.
 • Er komt ook een app, die kan samenwerken met de apps in de buurlanden en die voor heel België hetzelfde zal zijn. Die komt er echter pas eind augustus. Er komt meer informatie vanaf 15 augustus.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20