CIA geeft onverwacht ufo-documenten vrij: hier vindt u ze terug

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft documenten openbaar gemaakt over ongeïdentificeerd vliegend voorwerpen (ufo’s). En u kunt ze gewoon downloaden. 

Door de Freedom of Information Act zijn duizenden CIA-documenten over ufo’s nu publiek toegankelijk op The Black Vault, de website van auteur en podcaster John Greenewald Jr. Die laatste heeft er zijn missie van gemaakt om duizenden pagina’s met de hand te scannen zodat iedereen de documenten kan downloaden. Intussen heeft Greenewald 2,2 miljoen pagina’s geüpload op zijn website. 

‘Zo’n 20 jaar geleden vocht ik om extra ufo-documenten van de CIA te krijgen. Het was zoals het trekken van tanden!’, zei Greenewald, die ufo’s al sinds zijn vijftiende onderzoekt, aan techwebsite Motherboard. ‘Ik kreeg een grote doos, van een paar duizend pagina’s, en ik moest ze één pagina tegelijk scannen.’

Cd-rom met alle documenten

Omdat de vraag naar informatie over ufo’s zo groot werd, maakte de CIA uiteindelijk een cd-rom met zowel eerder uitgebrachte documenten als informatie die tot dan toe geheim gebleven was. 

Greenewald kocht de cd, waarvan de CIA beweert dat het alle documenten bevat die in het de inlichtingendienst in zijn dossier heeft. Maar The Black Vault benadrukt dat er geen manier is om dat te verifiëren.

Ook veel onbruikbaar

‘Onderzoekers en nieuwsgierige geesten geven de voorkeur aan eenvoud en toegankelijkheid als ze kijken naar datadumps zoals deze’, zei Greenewald. ‘De CIA heeft het ongelooflijk moeilijk gemaakt om hun gegevens op een normale manier te gebruiken.

‘Ze bieden een formaat aan dat zeer verouderd is (multipage .tif) en tekstbestanden, die grotendeels onbruikbaar zijn, en waarvan ik denk dat ze mensen willen inzetten als ‘zoekmachines’.  Naar mijn mening maakt dit verouderde formaat het erg moeilijk voor mensen om de documenten te zien en te gebruiken voor elk onderzoek’.

Toch staat er ook heel wat interessante informatie in het Black Vault-archief, waaronder een bewerkt document waarin een voormalig lid van de CIA interesse toonde in een onbekend en ongeïdentificeerd object. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20