Chipmaker Xilinx gaat 12 procent hoger op vlak Wall Street

De Amerikaanse chipbakker Xilinx wint 12 procent nadat concurrent AMD het bedrijf koopt voor maar liefst 35 miljard dollar (29,5 miljard euro). AMD verliest 3 procent.

De Amerikaanse beurzen blijven dicht bij huis dinsdag na een dramatisch verlies op maandag. Eén aandeel schiet er echter bovenuit. Het chipbedrijf Xilinx opende 12 procent hoger en staat een half uur later nog steeds zo’n 9 procent in het groen. AMD, dat 35 miljard dollar over had voor het bedrijf, gaat 3 procent in het rood.

Dinsdag kwamen ook twee Amerikaanse farmabedrijven met resultaten. Eli Lilly, dat een coronamedicijn ontwikkelt, boekte meer omzet en meer winst, maar bleef onder de verwachtingen van analisten. Uit klinische testen bleek overigens dat het medicijn niet helpt bij patiënten op intensieve zorgen, maar het bedrijf maakt zich sterk dat het wel iets kan doen voor mensen in een eerder stadium van de ziekte.

Vaccin

Pfizer, dat bezig is met een vaccin tegen het virus en binnenkort vervroegde goedkeuring zal vragen, had dan weer meer pech. Het boekte 4 procent minder omzet en liefst 71 procent minder winst. Eli Lilly verliest 5,4 procent, Pfizer houdt het bij 1,8 procent verlies.

Na de bel rapporteert de technologiegigant Microsoft ook nog resultaten. Het aandeel stijgt licht met 0,8 procent.

Verkoop

Dunkin’ Brands, de eigenaar van de donutketen Dunkin’ Donuts, blijft stabiel, maar maandag ging het aandeel bijna 20 procent hoger. Het bedrijf zou in gesprek zijn met zijn concurrent Inspire Brands over een overname.

Tesla wint 1,4 procent op het nieuws dat CEO Elon Musk opnieuw een groot aandelenpakket krijgt, zijn vierde, omdat hij bepaalde doelstellingen heeft gehaald.

Maandag was een slechte dag voor de Amerikaanse beurzen. Een recordaantal nieuwe coronabesmettingen stuurde de beurzen stevig in het rood. Voor de hele maand staat de Dow Jones 1,1 procent in het rood, de S&P500 en de Nasdaq winnen allebei 1,1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20