AMD eet chipconcurrent Xilinx op in megadeal van 35 miljard dollar

Microprocessormaker AMD sluit een deal die al enkele maanden in de lucht hing. Het verwerft Xilinx voor 35 miljard dollar.

Veertien dagen geleden raakte bekend dat chipbakkers AMD en Xilinx over een fusie praatten en die lijkt nu ook rond te zijn. Voor 35 miljard dollar wordt Xilinx, een veteraan in de chipwereld, eigendom van Advanced Micro Devices. De verkoop zal volledig in aandelen verlopen.

AMD versus Intel

Met de deal zet AMD de competitie met die andere grote Amerikaanse halfgeleiderbaas, Intel, op scherp. In 2021, wanneer de deal afloopt, wordt AMD-Xilinx dan een bedrijf met 13.000 ingenieurs aan boord. De productie is volledig in handen van externen, in dit geval Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Intel doet zijn productie intern, wat het bedrijf al wat problemen heeft opgeleverd. AMD en Xilinx sprongen daardoor flexibeler om met hun productie, wat investeerders in coronatijden konden appreciëren.

AMD is al lang de aartsrivaal van Intel, dat op de beurs zware klappen te verwerken kreeg. Vooral voor processoren wordt er gevochten. Het is dan ook het hoofddoel van CEO Lisa Su geweest om Intel ook op andere vlakken aan te vallen. Haar nieuwste strategie is een overname van de datacentermarkt.

Datacenters

Die datacenters worden steeds belangrijker aangezien bedrijven vaker op de cloud vertrouwen. Dat vraagt heel wat servercapaciteit. Neem daar de groeiende internet of things-markt bij en Artificial Intelligence en u begrijpt waarom de competitie op het hoogste niveau gevoerd wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20