Chipmaker X-Fab schiet omhoog op kalme Europese beurzen

X-Fab, de Duitse chipfabrikant die opgericht werd door de Belgische ondernemer en politicus Roland Duchâtelet, wint 13 procent bij de opening. De Brusselse sterindex Bel20 gaat 0,7 procent vooruit.

X-Fab noteert op de beurs van Parijs, die stabiel blijft. De chipbakker had een ongelooflijk goed vierde kwartaal. Het draaide een omzet van 136 miljoen dollar (110 miljoen euro), wat 20 procent meer is dan een jaar geleden.

Er werd sneller geleverd en de nieuwe bestellingen bereikten een recordniveau van 191 miljoen dollar. Nu ook de autosector stilaan opnieuw op gang komt, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor het bedrijf. Het zijn hoogdagen voor chipbedrijven, eerder deze week bereikten ook die op het Damrak recordkoersen.

Verkiezingen

De Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia drukken over het algemeen de prestaties van de Europese beurzen. Onzekerheid over de samenstelling van de senaat maakt beleggers voorzichtig. De beurzen stijgen gemiddeld 0,3 procent.

In Brussel staan banken aan de top. ING wint 3,5 procent, KBC doet er 2,7 procent bij. De verliezer is Argenx. De Gentse biotechgroep gaat 2,6 procent in het rood.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20