Chipfabrikant TSMC getroffen door aardbeving in Taiwan: productievertragingen bij Apple mogelijk

De krachtige aardbeving van eerder deze week in Taiwan heeft niet alleen een menselijke tol geëist, maar dreigt ook economische gevolgen te hebben. TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, moest door de aardbeving zijn productie enige tijd stilleggen. Daardoor dreigt er productievertragingen voor bedrijven zoals Apple en Nvidia, die afhankelijk zijn van de chips van TSMC.

De context: De oostkust van Taiwan is woensdagochtend getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7,4 op de schaal van Richter. Die eiste aan minsten negen mensen het leven, terwijl zo’n 900 anderen gewond raakten. Meerdere mensen zitten nog steeds vast in ingestorte tunnels.

Het nieuws: Door de aardbeving zag Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zich gedwongen de productie op meerdere locaties stil te leggen. Een woordvoerder van het bedrijf meldde aan Business Insider dat heel wat fabrieken uit veiligheidsoverwegingen zijn geëvacueerd.

  • Het personeel van TSMC zou nooit gevaar hebben gelopen, maar de productie moest wel enige tijd stilgelegd worden.

Gevolgen

De chipmaker liet aan Bloomberg weten dat kritische apparatuur niet geraakt is. Daardoor is een enorme financiële ramp vermeden. TSMC uit Taiwan levert 90 procent van de geavanceerde chips ter wereld. Grote problemen kunnen dus verdragende gevolgen hebben. Wereldwijd is er nog steeds een tekort aan chips, waardoor de markt ervan zeer fragiel is.

  • Toch kan het kortstondig stilleggen van de productie nog steeds gevolgen hebben. Sommige high-endchips moeten wekenlang 24/7 in een vacuümtoestand doorbrengen om foutloos geproduceerd te worden. Het stopzetten van de activiteiten heeft er dus mogelijk voor gezorgd dat een deel van de hoogwaardige chips in de productie verloren zijn gegaan.
  • Apple rekent op die geavanceerde chips om zijn iPhone, iPad en MacBooks van stroom te voorzien. Nvidia gebruikt ze dan weer om hun felbegeerde GPU’s te maken die heel populair zijn bij AI.
  • De kans dat deze afnemers bij vertragingen op zoek gaan naar alternatieve leveranciers is klein. Die mogelijke alternatieven op TSMC zijn namelijk minstens 50 procent duidelijk. Bij problemen zullen ze dus niet anders kunnen dan de vertraging aanvaarden.
Meer