Krachtige aardbeving treft Taiwan: Reddingsacties in tunnels onder snelwegen

Een krachtige aardbeving heeft Taiwan op zijn grondvesten doen daveren. Het gaat om de krachtigste beving in 25 jaar. De aardbeving, met een magnitude van 7,4 op de schaal van Richter, trof de oostkust van het eiland. Ondertussen is er al sprake van zeven doden.

Op woensdagochtend werd de oostkust van Taiwan opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Het aantal slachtoffers is verontrustend hoog: minstens zeven mensen zijn omgekomen en honderden anderen raakten gewond. De Nationale Brandweer van Taiwan (NFA) meldt dat 77 mensen nog steeds vastzitten in tunnels onder snelwegen.

Reddingsoperaties

De krachtige aardbeving heeft al aan zeven mensen het leven gekost. Het gaat daarbij om zowel inwoners als toeristen die geraakt werden door vallende rotsen. Daarnaast zijn reddingswerkers druk in de weer met het redden van mensen die vastzitten in die tunnels.

De meeste ingesloten personen bevinden zich in twee tunnels in het noorden van Hualien County. Een van die tunnels is de Jinwen Tunnel, met een lengte van 400 meter. Daar zitten al minstens 60 mensen in opgesloten.

Schade

Naast de slachtoffers heeft de aardbeving ook aanzienlijk veel materiële schade veroorzaakt. Zo zijn er in Hualien County al heel wat gebouwen ingestort, zitten duizenden huizen zonder stroom en is er een belangrijke snelweg volledig gesloten door aardverschuivingen en rotsblokken.

De aardbeving veroorzaakte aanvankelijk ook tsunamiwaarschuwingen in Taiwan, Zuid-Japan en de Filipijnen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen schrapten hun vluchten en scholen en bedrijven bleven gesloten. De tsunamiwaarschuwingen zijn ondertussen opgeschort, maar de reddingsoperaties gaan verder en ook de omvang van de schade wordt verder geëvalueerd.

Meer