Chinezen slaan crypto-witwasbende in de boeien: bendeleden gebruikten Tether om illegale oorsprong van miljarden te maskeren

De criminele bende zou vanaf mei vorig jaar de illegale opbrengsten van onder meer piramidespelen hebben geconverteerd naar de digitale munt Tether, die de koers van de dollar 1 op 1 volgt.

Waarom is dit belangrijk?

In de communistische dictatuur China worden sinds vorig jaar alle crypto-gerelateerde bezigheden, zoals handel en mining, beschouwd als illegale financiële activiteiten. De zaak bewijst dat zelfs na de pogingen van Peking om crypto met wortel en tak uit te roeien, Chinezen nog steeds toegang vinden tot digitale valuta. De vrije wereld kan hier misschien lering uit trekken en opteren voor iets realistischer en toegeeflijker crypto-regels.

In het nieuws: De Chinese politie heeft 63 mensen gearresteerd die beschuldigd worden van het witwassen van maar liefst 12 miljard Chinese yuan (1,6 miljard euro) met behulp van Tether.

  • Het onderzoek kwam in juli op gang nadat op een bankrekening van een van de verdachten maandelijkse stortingen van meer dan 10 miljoen yuan in contanten werden waargenomen, zo schrijft Business Insider.
  • De bendeleden ronselden via de in China geblokkeerde berichtenapp Telegram verschillende mensen in het land, zo stelt de politie van de stad Tongliao in Binnen-Mongolië, in het noorden van het Middenrijk.
  • De rekruten moesten cryptorekeningen openen om te helpen bij het witwassen van inkomsten uit piramidespelen, fraude of gokspelen. Ze ontvingen vervolgens een commissie naargelang de hoeveelheid geld die ze witwasten.
  • De autoriteiten meldden ook dat al meer dan 130 miljoen Chinese yuan (17,6 miljoen euro) aan opbrengsten van de bende in beslag kon worden genomen. De politie zou ook meer dan 10 witwasoorden hebben vernietigd.

Stablecoin

Hoe? De Chinezen gebruikten dus Tether (USDT) om de illegale oorsprong van hun inkomsten te maskeren. Dat is een stablecoin die de koers van de Amerikaanse dollar probeert te volgen.

  • Stablecoins worden gedekt door fiatreserves, met het idee dat ze voldoende onderpand hebben voor het geval gebruikers besluiten hun munten af te halen.
  • Cryptobeleggers maken gretig gebruik van deze “digitale dollar” om andere cryptomunten in te slaan en uit te wisselen. De koers van Tether is namelijk (over het algemeen) stabiel.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20