De Chinese projectontwikkelaar Sunac heeft woensdag rentebetalingen gemist en heeft aangekondigd er binnenkort nog meer te zullen missen. De schuldencrisis treft steeds meer Chinese vastgoedbedrijven op een moment dat het toch al slecht gaat met de economie van het land.
“Als Evergrande hoest, wordt de hele sector verkouden” was een gezegde dat niemand wilde uitspreken toen de Chinese vastgoedgigant in de zomer van vorig jaar dicht bij zijn eerste wanbetaling stond. Maar dat is vandaag de dag steeds meer het geval: naast Evergrande hebben nog veel andere Chinese ontwikkelaars moeite om hun schulden af te betalen.
7,7 miljard dollar schuld
Het qua omzet op twee na grootste concern, Sunac, heeft de vereiste 29,5 miljoen dollar aan coupons op een internationale obligatielening met een totale waarde van 742 miljoen dollar niet betaald. En het bedrijf kondigt nu al aan dat het verschillende andere betalingen die binnenkort verschuldigd zijn, evenmin zal kunnen volbrengen. Het zou gaan om drie betalingen voor een totaal van 75,3 miljoen dollar, meldt Reuters. In totaal wordt de groep geconfronteerd met een berg van 7,7 miljard dollar aan buitenlandse schuld.
In een document dat bij de beurs van Hongkong is ingediend, biedt de groep haar verontschuldigingen aan en vraagt ze haar schuldeisers meer tijd om “de moeilijkheden te boven te komen” en orde op zaken te stellen. Tegelijkertijd zegt Sunac dat er een clausule bestaat om het geld op te eisen, maar geen verzoeken te hebben ontvangen om deze te activeren.
Wat nu? Een bron die dicht bij de zaak staat, zegt dat de groep overweegt zijn internationale schuld te herstructureren, de betalingen uit te stellen en de termijnen te verlengen. Sunac zou ook overheidsbedrijven als investeerders in zijn kapitaal willen aantrekken. In een document dat aan de beurs van Hongkong werd voorgelegd, deelde de groep tevens mee nieuwe financiële en juridische adviseurs in dienst te hebben genomen.
Contagion
Deze en toekomstige wanbetalingen komen op een moment dat ook andere groepen met financiële moeilijkheden te kampen hebben. Evergrande, dat in totaal een schuld van 300 miljard dollar heeft, is reeds in gebreke gebleven en regeringsambtenaren hebben zich bij het bedrijf vervoegd om toezicht te houden op het schuldenbeheer. Vastgoedontwikkelaar Kaisa heeft eveneens betalingen gemist. Weer andere groepen vragen om verlenging van de termijnen.
Aangezien ontwikkelaars te veel vrijheid hadden in hun bedrijf en op een “wilde” manier leningen aangingen, legde Peking in 2020 beperkingen op, wat voor sommigen een van de oorzaken van de huidige crisis is. De verkoop loopt terug en het is moeilijk financiering te vinden. Dit leidt tot een vicieuze cirkel: door gebrek aan middelen volgt de bouw niet, en door gebrek aan bouw en verkoop worden de fondsen niet aangevuld.
De schuldencrisis schrikt ook kopers en potentiële financiers af. Deze partijen vrezen immers dat zij hun eigendom nooit voltooid zullen zien of het geld dat zij hebben geïnvesteerd, nooit meer zullen terugzien. Voor de maanden maart en april geeft Sunac toe dat de verkoop met 65 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.
De vastgoedsector is goed voor 30 procent van het Chinese bruto binnenlandse product. De vrees is dat de schuldencrisis van sommige ontwikkelaars de hele economie zal besmetten. Maar door de beperkingen is er nu al sprake van een vertraging. In deze malaise lopen vastgoedontwikkelaars het risico dat hun situatie verder verslechtert.
(am/mah)