Chinese reus Tencent neemt Brits gamebedrijf Sumo over voor 1 miljard euro

De Chinese internetreus Tencent heeft de Britse videogameontwikkelaar Sumo Group gekocht voor ruim een miljard euro. Het technologieconcern voegt daarmee een tal van bekende games toe aan zijn portfolio. 

Sumo Group, gevestigd in het Engelse Sheffield, is geen onbekende in de gamingwereld. De veertien studio’s van het bedrijf ontwikkelden games als ‘Little Big Planet’, ‘Sackboy: A Big Adventure’, ‘Crackdown 3’, ‘Hitman 2’ en de ‘Forza Horizon’-serie. Daarnaast maakten ze heel wat race- en snookergames. 

Sumo, dat Microsoft’s Xbox, Amazon Game Studios, Apple, Google en de BBC tot zijn klanten en partners rekent, zag zijn waarde stijgen sinds zijn notering in 2017 op de Alternative Investment Market (AIM), het segment voor kleine aandelen van de Londense beurs.

“Het bestuur van Sumo is er vast van overtuigd dat het bedrijf zal profiteren van Tencent’s brede videogaming ecosysteem, bewezen expertise in de industrie en zijn strategische middelen”, zei Ian Livingstone, de raadsvoorzitter van Sumo, in een verklaring. 

De deal tussen Tencent en Sumo volgt op de verkoop van een van de oudste Britse gamestudio’s, Codemasters, dat Electronic Arts (EA) in december voor 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) kocht.

Chinese reus

De Chinese techreus Tencent is het bedrijf achter de app WeChat, die goed is voor 1,2 miljard gebruikers. Tencent ligt in eigen land echter steeds vaker onder vuur wegens monopoliegedrag

In april werd Tencent ook een aandeelhouder van het Nederlandse beleggingsplatform Bux, dat ook in ons land actief is. Via de intrede in het kapitaal van Bux kan de Chinese groep meer inzichten verzamelen over de Europese markt van financiële apps.

Bux is een ‘neobroker’ die beleggen toegankelijker wil maken voor jongeren via verschillende hippe smartphone-apps met kleurrijke berichten die doen denken aan Instagram of Snapchat. Het beleggersplatform zegt intussen meer dan 500.000 klanten te hebben in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België en plant een verdere Europese veroveringstocht.

(bzg)

Meer
Lees meer...
Markten