Chinese reus Tencent (WeChat) stapt in beurs-app Bux

De Chinese techreus Tencent, vooral bekend van de alles-in-één-app WeChat, wordt een aandeelhouder van het Nederlandse beleggingsplatform Bux, dat ook in ons land actief is.

Bux is een ‘neobroker’ die beleggen toegankelijker wil maken voor jongeren via verscheidene hippe smartphone-apps met kleurrijke berichten die doen denken aan Instagram of Snapchat. Het beleggersplatform zegt intussen meer dan 500.000 klanten te hebben in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België en plant een verdere Europese veroveringstocht.

Het haalde daarvoor 80 miljoen dollar op in een nieuwe kapitaalronde. Opmerkelijk is dat vooral Prosus Ventures en Tencent geld op tafel leggen. Endeit Capital, ABN Amro Ventures, Citius en Optiver namen ook deel aan de ronde, net als de bestaande aandeelhouders HV Capital en Velocity Capital Fintech Ventures.

De Chinese techreus Tencent is het bedrijf achter de super-app WeChat, die goed is voor 1,2 miljard gebruikers. Uiteraard vooral in thuisland China en daarnaast elders in Azië, maar er wordt al jaren gespeculeerd op een mogelijke sprong naar westerse landen. Tencent ligt in eigen land steeds vaker onder vuur wegens monopoliegedrag. Via de intrede in het kapitaal van Bux kan de Chinese groep meer inzichten verzamelen over de Europese markt van financiële apps.

De beursgenoteerde investeerder Prosus heeft sterke banden met Tencent. Het investeringsbedrijf heeft een belang van 28,9 procent in de Chinese groep. ‘Bux heeft al een indrukwekkende groei laten zien en is de best gepositioneerde mobiele broker om succesvol uit te breiden in Europa en daarbuiten’, zegt Sandeep Bakshi, investeringsdirecteur bij Prosus Ventures, de durfkapitaaltak van Prosus.

Wissel aan de top

Stichter Nick Bortot maakt ook bekend dat hij een stap opzij zet en geen CEO meer zal zijn. Hij wordt opgevolgd door Yorick Naeff, momenteel de operationeel directeur. ‘Tijdens de beginjaren van Bux lag mijn focus als CEO erg op creativiteit, inspiratie en het bouwen van de basis: het voor alle Europeanen mogelijk maken om te beginnen met beleggen. We zijn nu de volgende groeifase ingegaan, waarbij de focus verschuift naar executie en nog snellere groei. Ik heb meer dan zeven jaar nauw samengewerkt met Yorick en weet daardoor hoe goed hij is in die executie’, legt Bortot de wissel uit.

Lees ook: Stichter Bux: GameStop is les voor nieuwe beleggers en voor beurs-apps

(jvdh)

Meer