Chinese luchtvaart hoopt dit jaar opnieuw winstgevend te worden

De Chinese luchtvaartsector hoopt dit jaar opnieuw winstgevend te kunnen worden. Dat heeft de Civil Aviation Administration of China (CAAC) gemeld. Aangegeven wordt dat de Chinese luchtvaart verwacht dit jaar zijn binnenlandse activiteit verder te zullen kunnen opdrijven.

Daarmee zou gemikt worden op een niveau dat overeen zou komen met 85 procent van de trafieken die drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden geregistreerd. 

Snelle heropleving

Het Chinese binnenlandse luchtverkeer, dat na de uitbraak van het coronavirus met zijn snelle heropleving overal in de wereld op enige vorm van na-ijver werd ontvangen, blijkt echter opnieuw te haperen.

Dat is het gevolg van de Chinese beleid, dat bij de minste aanwijzing van nieuwe infecties drastisch ingrijpt om besmettingshaarden, ongeacht de economische kosten, uit te roeien.

Door de melding van nieuwe besmettingen met de Omikron-variant van het virus – geïmporteerd uit het buitenland – hebben de Chinese luchtvaartautoriteiten recent beslist meer internationale vluchten op te schorten.

De Chinese luchtvaartsector is verlieslatend sinds het coronavirus ongeveer twee jaar geleden in het land toesloeg. Dat jaar boekten de drie grootste luchtvaartmaatschappijen van het land – Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines – een gecombineerd verlies van 42 miljard yuan (5,8 miljard euro).

De eerste drie kwartalen van vorig jaar moest een negatief resultaat van 32,5 miljard yuan

Binnenlandse markt

De Chinese autoriteiten zeggen te verwachten dat de nationale luchtvaart dit jaar wellicht meer dan 570 miljoen reizigers zal vervoeren. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van het coronavirus, was er nog sprake van ongeveer 660 miljoen passagiers. 

“Tenzij nieuwe fluctuaties in het virus nieuwe problemen zouden opwerpen, hoopt de Chinese luchtvaart dit jaar de verliezen te kunnen terugdraaien en opnieuw winstgevend te worden”, merken de autoriteiten op.

China heeft tijdens de pandemie vooral op de binnenlandse markt kunnen rekenen om zijn luchtvaart te ondersteunen. Het aantal internationale vluchten bleef daarentegen sterk beperkt. Gehoopt werd hiermee de verspreiding van het virus Covid-19 te kunnen tegengaan.

China hoopt dat het herstel van het internationale vliegverkeer tussen volgend jaar en het midden van het decennium zal kunnen worden opgemerkt.

De Chinese luchtvaartautoriteiten hebben tevens aangekondigd dat de sector de emissies van koolstofdioxide tegen het midden van dit decennium tot 0,853 gram per tonkilometer zou moeten terugschroeven. Twee jaar geleden was er nog sprake van een uitstoot van 0,948 gram per tonkilometer.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.