Chinese bevolking heeft wellicht zijn hoogtepunt al bereikt

De omvang van de Chinese bevolking bereikt dit jaar wellicht al zijn hoogtepunt, wat veel eerder is dan algemeen was verwacht. De dalende geboortecijfers gaan gepaard met een vergrijzende bevolking en een krimpende beroepsbevolking, die een barrière voor de verdere Chinese economische ontwikkeling zouden kunnen zijn. Dat zegt de demografische expert James Liang tegenover de krant South China Morning Post.

Liang roept in China al langer op tot het ontplooien van een beleid dat opnieuw tot meer geboortes zou moeten leiden.

Keerpunt

“De Chinese bevolking zal naar verwachting dit jaar een piek bereiken en daarna tot een gestage daling overgaan”, merkt James Liang, topman van het online reisplatform Trip.com, op. “Dit is een cruciaal keerpunt in de demografische geschiedenis van het land.”

“Dit jaar zal China ongeveer tien miljoen geboortes registreren. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar. Tegelijkertijd zullen dit jaar in China meer dan tien miljoen overlijdens worden gemeld. Dit betekent dat de omvang van de Chinese bevolking veel vroeger een piek heeft bereikt dan eerder werd verwacht.”

Vorig jaar werden in China nog twaalf miljoen borelingen geteld. Dat was een daling met 18 procent tegenover het jaar voordien. Dat betekende een verderzetting van een dalende trend, die naar een dieptepunt in bijna zes decennia leidt. Er is nu sprake van een geboortecijfer van 8,52 baby’s per duizend inwoners.

“Het dalende geboortecijfer, de vergrijzende bevolking en de krimpende beroepsbevolking vertegenwoordigen in China een verontrustende demografische verandering”, waarschuwt Liang. “De problematiek zou de ambities van de Chinese regering op lange termijn voor de economische ontwikkeling en technologische innovatie kunnen verstoren.”

Alarmerend

“De dalende geboortecijfers tonen hoe alarmerend het bevolkingsprobleem van het land is geworden. Er zijn nu nog slechts een derde tot de helft van het aantal geboortes tijdens de periode des overvloeds in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen in China elk jaar meer dan twintig miljoen borelingen konden worden geteld.”

De Chinese autoriteiten hebben al langer bevestigd dat gezinnen opnieuw meer dan twee kinderen kunnen krijgen. “Het overheidsbeleid om het geboortecijfer opnieuw te verhogen, bevindt zich echter nog in een vroeg stadium”, werpt Liang op.”

Zelf denkt hij aan stimulerende maatregelen in het onderwijs en de eigendomswetgeving. Onder meer suggereert hij het middelbaar onderwijs van zes jaar tot vier jaar in te korten. Ook zou het voor gezinnen gemakkelijker moeten worden gemaakt vastgoed te verwerven.

Hij geeft echter toe dat het niet eenvoudig is efficiënte maatregelen te implementeren. Onder meer verwijst hij naar een initiatief van de noordwestelijke Chinese provincie Shaanxi, die de duur van het betaald zwangerschapsverlof tot bijna een volledig jaar wou verlengen.

“Daarmee zou het zwangerschapsverlof op een lijn komen met een aantal ontwikkelde economieën in Europa”, verduidelijkt hij. “Maar dit zou anderzijds een bijkomende last creëren voor de werknemers en daarmee vrouwen onbedoeld op de Chinese arbeidsmarkt kunnen discrimineren.”

(lb)

Meer