Chinese bevolking neemt voor het eerst sinds 60 jaar af, maar de regering moet het nog toegeven

China zal voor het eerst sinds 60 jaar een afname van zijn bevolking moeten optekenen. De laatste keer dat dit gebeurde was van 1959 tot 1961 door toedoen van een hongersnood tijdens Mao’s Grote Sprong Voorwaarts. De Chinese overheid moet de cijfers van zijn bevolkingstelling echter nog bekijken en goedkeuren.

De laatste Chinese volkstelling werd beëindigd in december 2020 maar is nog steeds niet openbaar gemaakt. Er wordt echter verwacht door interne bronnen dat de totale bevolking onder de 1,4 miljard zal zakken, weet de Japanse nieuwsmedia Nikkei Asia. Tegen het einde van 2019 stond de teller in China nog boven de 1,4 miljard.

Volgens die bronnen wordt het cijfer uiterst voorzichtig behandeld door de Chinese regering en moeten verschillende delen van de overheid overeenkomen dat het cijfer klopt en de betekenis ervan interpreteren vooraleer dit openbaar gemaakt wordt.

Indien de Chinese bevolking inderdaad blijkt af te nemen, zou dit wel een historisch gegeven zijn. Het is exact zes decennia geleden sinds de Chinezen nog te maken hadden met een bevolkingsafname. Tussen 1959 en 1961 stierven er namelijk miljoenen Chinezen door toedoen van een nationale hongersnood die werd veroorzaakt door Mao’s Grote Sprong Voorwaarts. Dat was een verknoeide poging van de dictator om China binnen enkele jaren van een agrarische naar een industriële samenleving om te zetten.

Is het plan van de Chinese overheid mislukt?

Een afname van de bevolking zou inderdaad een onaangename verrassing voor de Communistische Partij zijn. De partij deed er de laatste jaren alles aan om de bevolkingsgroei aan te houden. Zo werden deze maand nog aangekondigd dat de geboortebeperkingen voor gezinnen officieel afgeschaft zullen worden.

Deze lossere maatregelen zouden allemaal te laat komen om het dalende geboortecijfer omhoog te trekken. China kampt ook al enkele jaren met een verlammende vergrijzing en een lager vruchtbaarheidscijfer dan gedacht werd. 

In 2019 rapporteerde een onderzoeker aan de University of Wisconsin al dat de Chinese overheid het aantal geboorten de laatste 25 jaar met bijna 90 miljoen zou overschat hebben. Ook zou het geboortecijfer op 1,05 geboortes per vrouw liggen, in plaats van de officiële 1,6. 

Reputatie China staat voor eigen bevolking op het spel

De Chinese overheid zou de cijfers begin april vrijgeven, maar dit werd uitgesteld. Op 16 april deelde een vertegenwoordiger van de overheid mee dat de cijfers ‘meer voorbereidingswerk’ vereisten dan verwacht. Sociale mediagebruikers in China waren daar alvast niet mee opgetogen.

‘Het resultaat van de volkstelling zal een enorme impact hebben op hoe de Chinezen hun eigen land zullen zien, en de overheid beoordelen’, zei Huang Wenzheng, een lid van de Chinese denktank Center for China and Globalization, in een interview met Nikkei Asia. ‘Daarom dat de overheid de cijfers eerst rustig bekijkt.’

(lb)

Meer