Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen

China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen worden aangemoedigd om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan.

Vergrijzing is geen nieuw probleem in China want het aantal baby’s daalt al jaren. In 2013 versoepelde de regering het eenkindbeleid dat eind jaren zeventig werd ingevoerd en vanaf 2016 mochten families twee kinderen krijgen. Dat heeft niet geholpen om de daling van het geboortecijfer om te buigen. Het geboortecijfer was in 2019 het laagst sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949.

De verwachting van de PBOC is dat de beroepsbevolking van China tot 2025 jaarlijks met een half procent krimpt. In 2050 is de beroepsbevolking van het land volgens schattingen met meer dan 15 procent gekrompen. Volgens de PBOC moet China meer investeren in de ontwikkeling van gebieden in het midden en westen van het land. Ook zou het land meer geld moeten steken in ontwikkelingslanden om te kunnen profiteren van hun arbeidskrachten. Verder zou het Chinese pensioenstelsel moeten worden hervormd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20