Chinese bedrijven schakelen massaal over naar thuiswerk

De Chinese overheid zet alle zeilen bij om de bedrijven en de scholen weer te laten draaien, na de lange onderbreking door het coronavirus. Techreus Alibaba biedt gratis videoconferencing aan om thuiswerk te bevorderen.

Wellicht heeft meer dan de helft van de Chinese bedrijven de activiteiten hervat na de gedwongen langere vakantie voor het Chinese nieuwjaar, zo blijkt uit voorlopige statistieken die de Amerikaanse zakenzender CNBC verzamelde.

Maar er zijn grote verschillen per economische activiteit. Terwijl grote fabrieken in het beste geval op halve kracht draaien, is de IT-sector in de hoofdstad Peking weer voor 86 procent operationeel. Het grote verschil is te verklaren door de massale omschakeling van de IT’ers naar thuiswerk via videoconferencing. Daar kunnen productiebedrijven uiteraard maar zeer beperkt gebruik van maken.

Alibaba

Techreus Alibaba faciliteert het thuiswerk door zijn zakelijke app Dingtalk gratis beschikbaar te maken voor 200 miljoen werknemers in meer dan 10 miljoen bedrijven en organisaties. Of hoe een crisis ook een hefboom kan zijn om een product bij een breed publiek bekend te maken.

Het conglomeraat zegt ook 100.000 cloud servers toegevoegd te hebben om de verwachte toename van communicatie via de cloud te ondersteunen.

Dingtalk lanceerde deze maand verscheidene toepassingen, onder meer voor instant communicatie, videoconferencing en documentbeheer. Via de app is livestreaming naar meer dan 300 deelnemers mogelijk en kunnen bedrijven ook de dagelijkse gezondheidsrapporten van hun werknemers bijhouden.

Alibaba wijst erop dat niet alleen bedrijven, maar ook scholen en andere organisaties van de tools gebruik kunnen maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20