Chinese bedrijven lonken naar Londense beurs

China wil een aantal van zijn bedrijven aanzetten om een notering aan de London Stock Exchange na te streven. Het land wil na de coronacrisis zijn economie nieuwe impulsen bezorgen en de banden met het buitenland versterken. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Reuters gezegd.

Eén notering

Een tweetal jaar geleden werd het project Shanghai-London Stock Connect gelanceerd. Dat initiatief moest wederzijdse investeringen aanmoedigen. Door een notering op de Londense beurs konden Chinese bedrijven een bredere basis aan potentiële investeerders bereiken. Tegelijkertijd moesten Britse beursgenoteerde bedrijven toegang krijgen tot investeerders op het Chinese vasteland.

Tot nu toe heeft het initiatief echter nog geen hoge vlucht gekend. Alleen in juni vorig jaar viel er enige activiteit te melden. Toen nam het Chinese bedrijf Huatai Securities een notering aan de Londense beurs. Nu hebben de Chinese autoriteiten echter ook aan China Pacific Insurance en SDIC Power toelating gegeven om de stap naar de London Stock Exchange te zetten. Beide projecten waren vorig jaar nog opgeschort. Daarnaast werd ook aan China Yangtze Power de toestemming gegeven om een aanvraag voor een notering aan de Londense beurs in te dienen.

‘De reden voor de heropstart van het initiatief is duidelijk,’ aldus de waarnemers. ‘China wil zijn banden met de buitenwereld opnieuw verbeteren. Bovendien biedt het project het Chinese bedrijfsleven de kans om bijkomende financiering te vinden voor het herstel na de lockdown van de coronacrisis.’

‘China is een van de eerste landen die de lockdown achter zich heeft gelaten en wil zijn economische activiteit weer naar het vroegere niveau brengen. China wil ook graag zijn handelsbetrekkingen met Groot-Brittannië verbeteren. Een notering aan de beurzen in New York is door onderlinge wrijvingen veel minder evident geworden.’

Selectief

Geraamd wordt dat mogelijk nog dit jaar een of twee Chinese bedrijven een notering aan de Londense beurs zouden nemen. Gewezen wordt in eerste instantie naar China Pacific Insurance, dat mogelijk tussen 2 miljard dollar en 3 miljard dollar zou willen ophalen. De introductie zou in september of oktober van dit jaar kunnen gebeuren.

Een andere kandidaat is China Yangste Power, dat met een Britse notering mogelijk een bedrag van ongeveer 2,5 miljard dollar zou willen verzamelen. Dat zou overeenkomen met ongeveer 5 procent van het totale kapitaal van de Chinese onderneming.

‘Een notering aan de Londense beurs zal voor de Chinese bedrijven echter geen evidentie zijn,’ menen sommige Londense bankiers. ‘De markt voor beursintroducties blijft wellicht nog enkele tijd in een wankele toestand. De meeste investeerders zullen zich in eerste instantie willen toespitsen op de optimalisatie van hun bestaande portfolio.’

‘Bij investeringen in nieuwe aandelen zullen ze wellicht bijzonder selectief zijn.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20