Chinese bedrijven domineren Fortune 500-lijst voor het eerst, ten koste van Amerikaanse ondernemingen

Gisteren kwam de Fortune 500 Global uit, een jaarlijkse rangschikking van de best verdienende bedrijven wereldwijd, uitgegeven door het tijdschrift Fortune. Voor het eerst wordt die lijst overheerst door Chinese bedrijven, en niet door Amerikaanse.

Dit jaar staan er in totaal 124 Chinese ondernemingen op de lijst. Daarmee is China het meest prominente land in de rangschikking, gevolgd door de Verenigde Staten, met 121 bedrijven.

Historische mijlpaal

Dat markeert een enorme verandering in de globale economie. Zoals de hoofdredacteur van het Fortune-magazine benadrukt: toen de lijst voor het eerst gepubliceerd werd in 1990, stond er geen enkel Chinees bedrijf op.

Het belang van internationale handel is in die periode ook aanzienlijk toegenomen. In 1995 vertegenwoordigde de wereldhandel minder dan 39 procent van het globale bbp. In 2018 was dat aandeel gestegen naar 59 procent, volgens data van de Wereldbank.

Met ongelijke wapens

China heeft die razendsnelle economische ontwikkeling uiteraard mede te danken door belangrijke hervormingen door te voeren en slimme allianties uit te spelen. Maar het is belangrijk om op te merken dat het hier geen eerlijke competitie betreft. De Fortune 500-rangschikking is gebaseerd op omzetgrootte. Veel Chinese bedrijven hebben hun plaats op de lijst verkregen omdat het door de overheid gefinancierde staatsbedrijven zijn, met vaak een monopolie in de grootste markt ter wereld.

Bovendien klom China op enkele decennia op tot tweede grootste economie ter wereld door twijfelachtige praktijken. Zo houdt de Volksrepubliek de yuan sinds de jaren 70 kunstmatig laag om veel buitenlandse valuta binnen te rijven. Daarmee kon het eigen productiecapaciteit opbouwen, en het maakte Chinese producten aantrekkelijk in het buitenland.

De Amerikaanse hypermarktketen Walmart is (al enkele jaren) de grootste cashmachine ter wereld, gevolgd door drie Chinese bedrijven: petrochemiereus Sinopec, elektriciteitsbedrijf State Grid en China National Petroleum.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20